Στη Νέα Κίο κρατούν τις παραδόσεις. Η γιορτή των ψαράδων μετεξελίχθη σε “Γιορτή της θάλασσας”

142

Ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου δικαίωσε την σκέψη των διοργανωτών για καθιέρωση ενός νέου θεσμού, στην Κίο του Πολιτισμού, με το όνομα “Γιορτή της θάλασσας”.

 

Περίπου 2.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Κίου, συμμετείχαν ουσιαστικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τραγουδώντας, χορεύοντας και τελικά, συντρώγοντας φρεσκοτηγανισμένο μαριδάκι, σε μια τεράστια τραπεζαρία που στηθεί στον χώρο της ιχθυόσκαλας.

Νωρίτερα, περίπου 1.000 χορευτές όλων των ηλικιών, χόρεψαν επί μία ολόκληρη ώρα το Κιώτικο Σέρβικο (Ταταύλιανο) Χασάπικο της Μικρασιατικής Κίου, που χορευόταν στα παραλία της Ιωνίας στην περιοχή και στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, σε  μια προσπάθεια να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες η χορευτική αλυσίδα χαράς που είχαν δημιουργήσει.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, «του χρόνου, με ακόμη καλύτερη οργάνωση θα ξεπεράσουμε τις 5.000 παριστάμενους και φιλοδοξούμε να τους πείσουμε όλους να πάρουν μέρος στο Χασάπικο προκειμένου να υπερβούμε κατά πολύ τους 1.000 περίπου συμπολίτες και φίλους που χόρεψαν φέτος».

Η ξεχωριστή εκδήλωση, συνδιοργανώθηκε από την ΚΕΔΑΜ και τον Σύλλογο Ψαράδων Αργολίδας “Άγιοι Απόστολοι” Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.