Κρόνος – ο πρωταγωνιστής

224
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Θα ήταν μεγάλη παράληψη αν δεν αφιέρωνα ένα κείμενο στο μεγάλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων, τον πατέρα Κρόνο, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο κυβερνήτης του ωροσκοπίου της Ελλάδας. Ο Κρόνος έκανε την είσοδό του στον Αιγόκερω στις 20-12-2017 και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18-12-2020, αφού πρώτα κάνει μια διερευνητική είσοδο στον Υδροχόο από τις 22-3-2020 έως τις 2-7-2020. Ποιος είναι όμως αυτός ο Μεγάλος Πατέρας που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις των γεγονότων στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο;

Ο ΚΡΟΝΟΣ έχει μια πολύ βαθιά μυστικιστική σημασία για τους Ερμητικούς φιλόσοφους και τους Αλχημιστές της Αναγέννησης. Ο Πλωτίνος τον αναλύει ως «ΚΟΡΟΣ – ΝΟΥΣ», Θεϊκός Νους, Ανώτατος Νους.

Στην Αστρολογία θεωρείται ως ο πλέον δυσμενής πλανήτης. Χαρακτηριστικά ο Άγγλος αστρολόγος Χένρυ Κόλεϋ αναφέρει, ότι «κατά την ώρα του Κρόνου δεν πρέπει να κάνουμε ταξίδια στη θάλασσα ή στη στεριά, γιατί μας περιμένουν βάσανα και αποτυχίες. Να μην παίρνουμε φάρμακα, να μην προσλαμβάνουμε υπηρέτες, γιατί θα αποδειχτούν ακατάλληλοι και απρόσεχτοι, να μη φοράμε καινούργια ρούχα και να μην κόβουμε τα μαλλιά μας. Οι ώρες του Κρόνου είναι κατάλληλες για ενοικίαση σπιτιών ή γης, για αγορά σπόρων και για καλλιέργεια της γης. Ακατάλληλες επίσης είναι οι ώρες του Κρόνου για δανεισμό χρημάτων. Αν κάποιος αρρωστήσει σε ώρα Κρόνου, υπάρχει κίνδυνος για μακροχρόνια ασθένεια, και πιθανότητα για το μοιραίο».

Το στοιχείο του είναι Γήινο αλλά και Υδάτινο. Βρίσκεται υψηλότερα από όλους τους πλανήτες στη Χαλδαϊκή Διάταξη. Είναι τοποθετημένος ανάμεσα στο ΔΙΑ και στο στερέωμα με τους αστέρες. Δεν είναι λαμπερός και δεν φωτίζει, είναι χλωμός, ή με απόχρωση μολυβί ή σταχτί. Είναι πολύ αργός σε κίνηση. Ολοκληρώνει την τροχιά του ανάμεσα από τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού κύκλου σε 29 χρόνια και 157 περίπου ημέρες. Η ημερήσια κίνησή του είναι τρία, τέσσερα, πέντε ή έξη λεπτά της μοίρας και σπάνια περισσότερα.

Κυβερνά δύο οίκους του ζωδιακού, το 10ο του Αιγόκερω και τον 11ο του Υδροχόου. Ο 10ος οίκος είναι το νυχτερινό του σπίτι και ο 11ος το ημερήσιο. Είναι σε έξαρση στο ζώδιο του Ζυγού και σε πτώση στο ζώδιο του Κριού. Η χαρά του είναι στο σπίτι του Υδροχόου.

Κυβερνά την τριάδα του Αέρα κατά την ημέρα, δηλαδή τα ζώδια των Διδύμων, Ζυγού και Υδροχόου. Γίνεται ανάδρομος για 140 περίπου ημέρες στη διάρκεια της τροχιάς του.

Είναι ημερήσιος πλανήτης, ψυχρός και ξηρός, μελαγχολικός, γήινος, αρσενικός, θεωρείται ο πιο κακότυχος, ο πιο μοναχικός και ο πιο δυσμενής. Έχει 62 δορυφόρους με επιβεβαιωμένες τροχιές, εκ  των οποίων κυριότεροι είναι οι Εγκέλαδος, Τηθύς, Διώνη, Ρέα, Υπερίων, Ιαπετός, Φοίβη, Ιανός, Επιμηθέας, Ελένη, Τελεστώ, Καλυψώ, Άτλας, Προμηθέας, Πανδώρα, Πάνας, όλοι με ονόματα γνωστών ηρώων της Μυθολογίας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δορυφόρος Εγκέλαδος, που αν και δεν είναι ο μεγαλύτερος – είναι ο 6ος σε μέγεθος, έχει μεγάλη σημασία, λόγω του ρόλου που έπαιξε στη μυθολογία μας, ως αρχηγός των Τιτάνων, στον πόλεμο με τους Θεούς. Η Μυθολογία μας λέει ότι νικήθηκε από τη Θεά Αθηνά, η οποία τον έθαψε σε μεγάλο βάθος μέσα στη Γη, και από τότε αυτός βρυχάται και ωρύεται δημιουργώντας τους γνωστούς καταστροφικούς σεισμούς.