Η πρώτη Βακχική γιορτή, που εξελίχθηκε σε λατρεία, στα περίφημα Διονύσια

369
Elena Namini

Αυτόν τον μήνα εμφανίζεται στον ουρανό ένα φωτεινό αστέρι. Είναι ο Βοώτης. Τον λένε και Τρυγετή, μια και κάνει την εμφάνισή του την εποχή του τρύγου. Η μυθολογία μας είναι εκπληκτικότερη και από την ιστορία μας! Στην ουσία συνδέει την φαντασία των προγόνων μας, με πνευματώδη επιστημοσύνη και την μεταδίδει, δημιουργώντας την πραγματικότητα που αποδεχόμαστε σήμερα. Ξεκινά σαν παραμύθι και καταλήγει επιστήμη! Καμιά φορά σκέφτομαι, πως εκείνοι οι άνθρωποι, αν μπορούσαν να μας δουν σήμερα, θα γελούσαν πολύ μαζί μας!

Σεπτέμβριος ήταν που ο Διόνυσος επισκέφθηκε την Αττική. Τον Σεπτέμβριο διάλεξε και η Δήμητρα. Έτσι έφτασε στην Αττική ο οίνος και ο σίτος. Τον Διόνυσο τον φιλοξένησε ο άρχοντας Ικαρίων. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία, ο Διόνυσος του χάρισε ένα κλίμα. Από το ερωτιάρη Διόνυσο δεν ξέφυγε όμως η όμορφη κόρη, η Ηριγόνη. Ερωτεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον Στάφυλο.

Το δώρο, η άμπελος, απέδωσε καρπούς και κρασί. Ο Ικαρίων, ως καλός άρχοντας, το πρόσφερε στους ανθρώπους του. Αυτοί ήπιαν και μέθυσαν από τον “άκρατον οίνον”. Το θεώρησαν απόπειρα δολοφονίας του Ικαρίωνα και τον σκότωσαν. Η Ηριγόνη τον θρήνησε και κρεμάστηκε στο δέντρο που είχε την αιώρα της, ενώ το πιστό σκυλί της, μύρισε τον θάνατό της και έσβησε από την θλίψη. Τραγικό τέλος και μεγάλη η οργή του Θεού. Η οργή του έγινε κατάρα και τρέλαινε τις κόρες της Αττικής, που κρεμόντουσαν στα δέντρα. Η απόγνωση τους οδήγησε στο Μαντείο των Δελφών. Χάριν του χρησμού του, για να σταματήσει η εκδίκηση του Διόνυσου καθιερώθηκε στην Αττική, ένα από τα πανάρχαια έθιμα των Ελλήνων. Η Αιώρα των Αθηνών. Αυτός είναι ο μύθος και η πρώτη Βακχική γιορτή, που εξελίχθηκε σε λατρεία, στα περίφημα Διονύσια.

Τον Ικαρίωνα και την Ηριγόνη, ο Δίας τους ανέβασε στον Ουρανό, για αιώνια ζωή. Βοώτης ο Ικαρίων (Μεγάλη Αρκτος) και Μικρή Άρκτος η Ηριγόνη, ενώ το αστεράκι Κύνος είναι το αγαπημένο της σκυλί.

Αν σηκώσετε τα μάτια στον ουρανό, μια καθαρή νύχτα του Σεπτέμβρη, θα τους δείτε εκεί, λαμπερούς, να φωτίζουν την εποχή του τρύγου. Είναι ο μήνας τους!

Καλόν μήνα σε όλους!

( από το Facebook της  Elena Namini )

 

(Πίνακας: Ηριγόνη και Διόνυσος)