Η Προύσα ως σωτήρια πόλις (Χρονογράφημα)

67

γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Η ορκωμοσία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης είχε ορισθεί για την 11η πρωϊνή της 27ης Απριλίου. Γονείς γεμάτοι περηφάνια είχαν συρρεύσει από όλα τα σημεία της Ελλάδος για να καμαρώσουν τους βλαστούς τους, που μετά επίπονη ζωή πέντε ετών φθάναν πιά στο ακριτικό φρούριο της πνευματικής τους καταξίωσης. Χαρές, πανηγύρια, φιλιά αγάπης και υποσχέσεις ανάμεσα στους καινούριους επιστήμονες πως ποτέ δεν θα ξεχνιούνταν στο πέρασμα της ζωής. Πάντα θα βρίσκονταν ό ένας στους ζεστούς θύλακες της μνήμης του άλλου. Έρωτες, αγωνίες, προσδοκίες και στόχοι έφθαναν εκείνη την ημέρα στα πρώτα σύνορα της ζωής.

Ανάμεσα στους υπερήφανους απόφοιτους των πολυτεχνικών σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και μια κοπελάρα από την Ελασσώνα. Την λένε Ιλιάνα. Μετρίου αναστήματος, με μεγάλα θεληματικά μάτια και βλέμμα που αποπνέει βεβαιότητα και πραγματική απόφαση. Στιβαρή παρουσία και φωτεινή προσωπικότητα. Βλέμμα χωρίς δισταγμό και αμφιβολία. Δείχνει πως ξέρει να διαβάζει καλά την πυξίδα που την οδηγεί στην καρδιά της επιτυχίας.
Όταν η ορκωμοσία τελείωσε ακολούθησε ένα συναισθηματικό γλέντι, ένα φαγοπότι αντάξιο των προσπαθειών των παιδιών μας. Ύστερα, ναι, ύστερα ήρθε η ώρα του πικρού αποχωρισμού. Φιλιά, δάκρυα μπερδεμένα με λαμπρές υποσχέσεις. Όλοι φύγαμε για τους ανά την Ελλάδα προορισμούς μας εκτός από την Ιλιάνα. Την λαμπρή αυτή νέα επιστήμονα την περίμενε Τουρκική λιμουζίνα για να την μεταφέρει αυθημερόν στην πόλη Προύσα. Την επομένη έπιανε διευθυντική δουλειά σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα Ford και Fiat. Εξαγωγική εταιρεία που κουβαλάει Ευρώ και Δολάρια με συρμούς βαγονιών στην οικονομία της γείτονος χώρας.

Είπατε κάτι και δεν το ακούσαμε; Όχι; Καλά κάνατε γιατί θα μας εκνευρίζατε. Η Τουρκία άρπαξε την Ελληνίδα άριστεύσασα επιστήμονα και την οδήγησε στην παραγωγή ζεστού χρήματος.

Αυτή η επιστήμων στην Ελλάδα θα έπρεπε να εκλιπαρήσει για μια θέση στον τεμπέλικο ΟΣΕ ή στην καλλίτερη περίπτωση στα μυγοχαφτεία της Βουλής. Μια αργομισθία σαν αυτή περίπου που εισπράττουν οι Βουλευτές και οι παρατρεχάμενοί τους. Ε, όχι, οι Τούρκοι είναι ευφυέστεροι ημών, πήραν την επιστήμονα για να παράξουν ζεστό χρήμα, ζεματιστό χρήμα για τα δικά τους θησαυροφυλάκια.
Η τραγωδία δεν τελειώνει όμως εδώ, εξελίσσεται ακόμη πιο τραγικά. Η κόρη μου, μαζί με άλλους δώδεκα απόφοιτους συμφοιτητές της έφυγαν προ ημερών για την παγωμένη Κοπενχάγη προκειμένου να κάνουν μεταπτυχιακό και να σταδιοδρομήσουν ταυτόχρονα στον παγωμένο Βορρά. Ανηψιά καλής μου φίλης την προηγούμενη Δευτέρα πέταξε για το Λονδίνο και κείνη για πεταπτυχιακό και δουλειά στην Βρετανική πρωτεύουσα, και οι αναχωρήσεις ευφυών Ελλήνων επιστημόνων τελειωμό δεν έχουν.

Πραγματική βίαιη αφαίμαξη του Ελληνικού Έθνους μπροστά στα απλανή βλέμματα των καθυστερημένων πολιτικών μας. Μην στενοχωρείτε τον λαό, ο ύπνος είναι βάλσαμο για τις επόμενες εκλογές και θρίαμβος για τις Τουρκικές βιομηχανίες.
Χτίστε κι άλλα πανεπιστήμια και σπουδάστε τα παιδιά σας , οι Τούρκοι επιχειρηματίες ξέρουν και θα διαλέξουν τους καλλίτερους. Δείξτε εμπιστοσύνη στους Οσμανλήδες.

Φοίβος Ιωσήφ