Η «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» καταχωρήθηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

157

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για προώθηση της κατοχύρωσης της ονομασίας «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» προωθήθηκε και έφερε αποτέλεσμα.

Η ονομασία «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» καταχωρήθηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο τεύχος L της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλιέων που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΗΡΙΩΝ

Σήμερα,  καλλιεργείται  σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα και ξεχωρίζει για τη γευστικότητα και τη γλυκύτητά της. Η πρώτη συγκομιδή στα τέλη φθινοπώρου, της επιτρέπει να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.

Οι διαθρεπτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία της «Αγκινάρα Ιρίων»  είναι υψηλή.

Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Αγκινάρας Ιρίων», γίνονται πολύ συχνές αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε βιβλία, περιοδικά και εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά γεωργικού ενδιαφέροντος.

Στόχος της πολύχρονης διαδικασίας αναγνώρισης, που τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία ήταν, το εκλεκτό  αυτό  προϊόν της αργολικής γης να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και να γίνει γνωστό, κυρίως στον καταναλωτή, που προτιμά τοπικά, επώνυμα προϊόντα και δίνει βάρος στην ποιότητα της διατροφής του.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καχριμάνης «Η επωνυμία αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών, η οποία όμως δε λειτουργεί από μόνη της.

Η καλύτερη οργάνωση στη διακίνηση του προϊόντος, η τυποποίηση σε πρακτικές συσκευασίες και η επένδυση των διακινητών στο μάρκετινγκ είναι οι λύσεις για την αύξηση της κατανάλωσης, των τιμών και κατά συνέπεια των προσόδων των παραγωγών.

Θα πρέπει να εξάρω στο σημείο αυτό την ανιδιοτελή και άκρως επιστημονική δουλειά της κας Μαρίας Γκούμα η οποία με ιδιαίτερο ζήλο και επιμονή κατάφερε να ολοκληρώσει αυτήν την δύσκολη διαδικασία».

Η Γεωπόνος κα Μαρία Γκούμα, συνεργάσθηκε με το  Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιρίων και έτσι, με τις κατάλληλες στοχευμένες ενέργειες Δήμου, ολοκληρώθηκε χωρίς ενστάσεις η διαδικασία καταχώρησης της Αγκινάρας Ιρίων ως προϊόντος ΠΟΠ-ΠΓΕ.