Η Αγιά Σοφιά παραμένει όμηρος

318

Γράφει ο Ανάργυρος Ξεπαπαδάκης*

Είδα τις χανούμισσες να ΧΟΡΕΥΟΥΝ στο κέντρο του ΝΑΟΥ της ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ, επάνω στο μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει το πρόσωπο του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΜΑΣ!!!!!!
ΜΕΤΑ από λίγο καιρό νέα πρόκληση: Από την ΟΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ κρέμονταν με ειδικά σχοινιά πάλι ΧΑΝΟΥΜΙΣΣΕΣ, με δήθεν αγγελικά φτερά για να σατιρίσουν την πίστη μας….
ΚΑΤΟΠΙΝ έγινε ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ με ΠΡΟΣΤΥΧΑ φορέματα για να δώσουν άλλη μια ΜΑΧΑΙΡΙΑ στην καρδιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας….
ΤΑ τελευταία χρόνια γέμισαν το ΝΑΟ της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (έχει γίνει Μουσείο με διεθνή συνθήκη), ΜΕ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑΚΙΑ σε μια έκθεση που έγινε με σκοπό να ΞΑΝΑΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙ τους Απανταχού Έλληνες και Ορθόδοξους ……… (ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ εμείς οι Έλληνες να τα κάναμε αυτά όχι στη ΜΕΚΚΑ, ΑΛΛΑ σε ένα ΤΖΑΜΙ στη ΘΡΑΚΗ !!!)
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν;;;;; ΚΑΙ ΤΩΡΑ φωναχτά και ΕΠΙΣΗΜΑ Ισλαμιστές και Πολιτικοί απειλούν ότι θα την κάνουν ΤΖΑΜΙ!!!!
ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΣΥΘΕΜΕΛΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!!! ΤΡΑΝΤΑΧΤΗΚΑΝ οι μικροί και οι μεγάλοι ΘΟΛΟΙ ΤΗΣ!!!! ΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ οι κολώνες και τα κιονόκρανα της!!! Άρχισε να μοιρολογά Σ` ΕΝΑ συρτο κι Ατέλειωτο ΜΟΙΡΟΛΟΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ: “ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΤΖΑΜΙ!!!!! ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ επάνω στην ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ το ΚΟΡΑΝΙ!!!! Πλήθος Μουσουλμανοι κι` Αγαρηνοί θα γονατίσουν στο πλακόστρωτο μου!!!! …….. ”
ΟΤΙ απέμεινε μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ άκουγε και δεν πίστευε !!! ΤΖΑΜΙ η Αγια -Σοφιά!!!!!!!!….. ΕΚΕΙ στο κέντρο της Εκκλησίας, κάτω από το μεγάλο θόλο, στάθηκε ο Αυτοκράτορας ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ, την Ημέρα των ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ!!! Εκεί περήφανος φώναξε: “ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΣΕ ΣΟΛΟΜΩΝ”!!! ΠΗΡΑΝΕ τη φωνή του οι ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ ΚΑΜΠΑΝΕΣ, σκόρπισαν παντού την είδηση και το θαυμασμό για τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ της Καινούργιας Μεγάλης Εκκλησίας!!! ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ στεκόταν ο ΑΝΘΕΜΙΟΣ και ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ, οι μεγάλοι Αρχιτέκτονες που μπόρεσαν και έχτισαν τον θαυμαστό τον τρούλο πρώτη φορά σε Εκκλησία!!!!!! ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ στέκονταν με σεβασμό οι ΜΑΣΤΟΡΕΣ και οι ΤΕΧΝΙΤΕΣ που στόλισαν την Αγια-Σοφιά με τά μοναδικά ψηφιδωτά!!!!ΟΛΟΙ μα όλοι έστελναν στο ΘΕΟ δοξολογίες ,για το Μεγάλο Εργο, το Θαυμαστό!!!
ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ και νάτος πάλι ο Αυτοκράτορας ο ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ τώρα, να αναπέμπει δοξολογίες γιατί νίκησε τους ΠΕΡΣΕΣ και τους ΠΗΡΕ τον ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ!!!!Λαός και Κλήρος ψάλλουν:” Σώσον Κύριε τον λαόν σου……. ” ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ περνούν …. ΝΑΤΗ τώρα η ΘΕΟΔΩΡΑ η μητέρα του Αυτοκράτορα ΜΙΧΑΗΛ, να δοξολογεί το ΘΕΟ που έληξαν Εικονομαχίες…., ΝΑΤΟΙ πάλι οι Χριστιανοί να γιορτάζουν μέσα στην Αγια -Σοφια την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ……..
ΣΤΗΝ ίδια Εκκλησιά, στον ίδιο τόπο, έψαλε τα νικητήρια ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ξάπλωσε σε κρεβάτι, δεν έβγαλε από πάνω του ένα ρούχο!!!! Σαράντα χρόνια πολέμησε για να κρατήσει το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία μακριά από τους εχθρούς!!!!
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ η Μεγάλη Εκκλησιά να ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΕΨΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ, μέχρι που χτυπούν οι καμπάνες της για την ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΣΤΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ!!!!! Με πόση στοργή, ελπίδα κι αγωνία τον αντικρίζουν όλοι. ΛΕΣ και το ξέρουν ότι αυτός θα είναι ο Τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου!!!!
Η Λειτουργία έμεινε στη μέση. Απ’ το δισκοπότηρο εκείνο, κοινώνησε για τελευταία φορά ο Αυτοκράτορας!!!!
ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΑ ! Χρόνια γεμάτα δόξα, δράση, ύμνους!!!! ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτα Ελληνισμό και Ορθοδοξία, ΔΕΝ μπορεί να τα σβήσει κανένας κατακτητής όσο δυνατός και αν είναι………..
ΤΙ ΠΑΣ να κάνεις ΒΑΡΒΑΡΕ;;; ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;;; ΤΟΛΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ να το σκεφτείς;;; Οι μορφές σε Χριστιανικές, οι μορφές οι Βυζαντινές, κύματα ανήμερα θα γίνουν και θα σε πνίξουν!!!!
ΚΟΙΤΑ τι γίνεται τριγύρω στην Αγια-Σοφιά: “ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΝΑΝΤΙΑ βλέπω τα ΕΥΖΩΝΑΚΙΑ. Κλέφτικο χορό χορεύουν και τα ΑΝΤΙΠΕΡΑ αγναντεύουν. ΚΙ` αγναντεύοντας την ΠΟΛΗ τραγουδούν και λένε: ΠΑΛΙ ΘΑ ΓΕΝΟΥΝ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ “…
ΣΚΟΥΠΙΣΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΣΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΖΑΜΙ………..

*Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την εκδίκαση στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, αίτησης για αλλαγή της χρήσης ως Μουσείο, της Αγίας Σοφίας, εκκλησίας –σύμβολο του Βυζαντίου. Το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας