Αγώνας δρόμου σε διαδρομή 50 σταδίων (9.613,5 μέτρων) ανάμεσα στους λιμένες Σκουταρίου και Κότρωνα στη Λακωνία

66

Αγώνας δρόμου με την επωνυμία «Δόλιχος Δρόμος – Ισσωρία Άρτεμις», που περιλαμβάνει μια διαδρομή 50 σταδίων (9.613,5 μέτρων) ανάμεσα στους λιμένες Σκουταρίου και Κότρωνα στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, Λακωνία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018.
Διοργανωτές είναι το Ινστιτούτο για την προβολή και την ανάπτυξη της Μάνης «Όμοιοι της Μάνης», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Μοριακή & Εφαρμοσμένη Φυσιολογία», Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, και το Ινστιτούτο «Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική» (Ι.Ε.Φ.Α.Ι).
Σκοπός της διοργάνωσης αυτής είναι να αποτελέσει μια γιορτή χαράς του αθλητισμού με μοναδικό κίνητρο τη συμμετοχή για την ανάδειξη των αξιών του αθλητισμού και της άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής μεθόδου στην ιατρική και την προβολή των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της Μάνης. Όλα αυτά μέσα σε ένα χώρο με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία.

Η περιοχή της Νότιας Μάνης έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή με κωδ. GR2540008 ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας). Η ιστορία της περιοχής, η οποία αναφέρεται ως Αρχαία Τευθρώνη (σημερινός Κότρωνας) συνδέεται με τη λατρεία της Θεάς Άρτεμις, με την ονομασία ως «Ισσωρία Άρτεμις». Υπάρχουν δε, αρχαιολογικά ευρήματα που καταδεικνύουν την πιθανή ύπαρξη μεγάλου ναού, δωρικού ρυθμού, αφιερωμένου στη λατρεία της πλησίον της τοποθεσίας «Σκοπά» του Κότρωνα.