Ο Τατούλης ανακοίνωσε κάθοδο στις εκλογές της Περιφέρειας ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, χωρίς κομματικές στηρίξεις

39
Είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση Τατούλη με Φούχτελ.
Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η διακήρυξη της ανεξάρτητης, χωρίς κομματικές στηρίξεις, υποψηφιότητας που επανελήφθη κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης Τεγέας, και η αναφορά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο -Φιέστα της κυβέρνησης- που οργάνωσε πριν λίγους μήνες δίνοντας βήμα προβολής της κυβερνητικής προπαγάνδας, φανερώνουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του Πέτρου Τατούλη.

Εφαρμόζοντας την διδαχή του Αισώπου “Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, δηλώνει πρώτος ότι δεν θέλει στήριξη κομμάτων και μάλιστα επιχειρεί να γκριζάρει την σημασία της κομματικής στήριξης σε έναν υποψήφιο (λησμονώντας ότι οφείλει την εκλογή του στις κομματικές στηρίξεις ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ).

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να μην στηρίξει (για τρίτη φορά) την υποψηφιότητα Τατούλη στηρίζεται στην πολιτική και την πολιτεία του Πέτρου Τατούλη κατά τις δύο θητείες του.

Η δεδομένη αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής με δικούς τους συνδυασμούς, του δημιουργεί την φαντασίωση πως θα μπορέσει να αποκτήσει δεξαμενή πρόσθετων ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο.

Ο νέος εκλογικός νόμος που καθιερώνει την απλή αναλογική στον πρώτο γύρο, αποδεικνύεται κομβικό σημείο και η ελπίδα του είναι πως θα καταφέρει να αναδειχτεί δεύτερος και επομένως να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις των κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί την δεύτερη Κυριακή παραχωρώντας “χώρους εξουσίας” στα στελέχη των “εκτός διεκδίκησης” παρατάξεων.

Παραβλέπει όμως ότι οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες που του είχαν παραχωρηθεί από το ΠΑΣΟΚ με δανειχρησία (Χειβιδόπουλος – Αργολίδα) και τη Νέα Δημοκρατία (Καλλύρης -Κορινθία, Αλειφέρη -Μεσσηνία και Τζαννετέα -Λακωνία) καθώς και η πλειοψηφία των αιρετών συμβούλων του, σε αυτές τις εκλογές θα βρεθούν εκτός του συνδυασμού του. Κάποιοι δε από αυτούς και σε αντίπαλα ψηφοδέλτια.

Η χρηματοδότηση του συστήματος Τατούλη που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια, η εξαγγελία έργων που είναι αναγκαία για τις διάφορες περιοχές αλλά που θα μείνουν στα χαρτιά όπως τόσες φορές, οι διαθεση εκατομμυρίων μέσω αδιαφανών ή καταχρηστικών διαδικασιών τύπου μπαλαφάρας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση ανακοίνωσης υποψηφίων Περιφερειαρχών από τα κόμματα, και την αυξανόμενη απέχθεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, κρατάνε τις ελπίδες του ζωντανές.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά Τατούλη στην σχέση κομμάτων και Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή έγινε στα εγκαίνια της Έκθεσης Τεγέας: “…σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα πώς πρέπει να μείνουν μακριά από τις Αυτοδιοικητικές διαδικασίες. Οι πολίτες διακρίνονται από την ικανότητά τους να επιλέγουν αυτούς και αυτές που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Τα μακριά χέρια των κομμάτων μέχρι τώρα δεν έχουν βοηθήσει προς αυτή την διαδικασία και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά μας οδήγησε στην κρίση”.

Μια αναφορά που έγινε δημοσίως, αφού πρώτα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε για να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις με τα κόμματα. Αντιθέσεις που δημιούργησε η αυτοκρατορική συμπεριφορά του και η αδιαφανής διαχείριση πολλών κονδυλίων από τον ίδιο και κάποιους από την στενή ομάδα των συνεργατών του.