Οι 820 τόμοι της σειράς “Οι Έλληνες” εκτίθενται στο περίπτερο των εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ στην Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιον

765
Οδυσσέας Χατζόπουλος

Οι Εκδόσεις “Κάκτος” αριθμούν περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, έχοντας παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Τα τελευταία 25 χρόνια, παράλληλα με την έκδοση βιβλίων που αφορούν όλους τους κλάδους του επιστητού και της λογοτεχνίας, ο «Κάκτος» έχει συνδεθεί κυρίως με την έκδοση της σειράς της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας “Οι Έλληνες”. Είναι μια μεγαλειώδης εκδοτική προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο αείμνηστος ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο οποίος και συνέλαβε την ιδέα της έκδοσης όλων των έργων, όλων των αρχαίων συγγραφέων σε μια ενιαία σειρά.

Επρόκειτο για ένα τιτάνιο έργο, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη σειρά δεν περιορίστηκε στη συνήθη πρακτική της έκδοσης των γνωστότερων αρχαίων συγγραφέων, αλλά προχώρησε και στην έκδοση συγγραφέων που έως τότε ήταν άγνωστοι στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και είτε δεν είχαν εκδοθεί καθόλου σε παγκόσμια κλίμακα, είτε είχαν εκδοθεί σε σπάνιες, μεμονωμένες και εξαντλημένες σήμερα εκδόσεις, μη προσιτές στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η έκδοσή τους από τον «Κάκτο», λοιπόν, σε μία ενιαία σειρά, με το αρχαίο κείμενο συνοδευόμενο από νεοελληνική μετάφραση, καθιστά τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων, προσιτά στον κάθε αναγνώστη.

Σήμερα ο «Κάκτος» έχει καταφέρει να δώσει στην κυκλοφορία 820 περίπου τόμους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στηριγμένος μόνο στα δικά του μέσα και χάρις στην αποδοχή της σειράς από το αναγνωστικό κοινό, χωρίς να έχει λάβει από πουθενά οποιαδήποτε οικονομική στήριξη. Εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών της αγοράς και των μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζει η έκδοση και μετάφραση σπάνιων, συχνά δυσεύρετων και εξειδικευμένων αρχαίων κειμένων, ο “Κάκτος” συνεχίζει την προσπάθεια, εμπλουτίζοντας τη σειρά και δίνοντας διαρκώς στην κυκλοφορία νέους τόμους.

Όπως δηλώνει η σημερινή εκδότρια Αθηνά Χατζοπούλου, σύντροφος της ζωής και του έργου του αείμνηστου ιδρυτή του «Κάκτου» Οδυσσέα Χατζόπουλου, «Ο “Κάκτος” είναι πεπεισμένος ότι το έργο που επιτελεί ο εκδοτικός οίκος έχει εθνικές διαστάσεις, όπως επισημαίνουν πολλοί αναγνώστες και φίλοι της σειράς, καθώς βοηθά τους νεότερους Έλληνες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πνευματικού παρελθόντος και της ιστορίας τους, που είναι ίσως τα μόνα για τα οποία αξίζει να είμαστε υπερήφανοι σε παγκόσμιο επίπεδο».

Έκθεση Βιβλίου Ναύπλιον

Η Διευθύντρια των εκδόσεων “Κάκτος”, Κλαίρη Τσώμου, ρωτήθηκε από το akromolio.gr για τα το σκεπτικό συμμετοχής του εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου και μας απάντησε:

«Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να προβάλουμε τη σειρά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, επιλέξαμε την παρουσία μας στην Έκθεση Βιβλίου της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, πιστεύοντας ότι η αίγλη και η ιστορία ανάλογων πόλεων της πατρίδας μας μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή του πολιτισμού και στην ενδυνάμωση της προσπάθειας που πρέπει διαρκώς να καταβάλλουμε όλοι μας για να αφυπνίσουμε τους πολίτες της πατρίδας μας και να τους κάνουμε να αγαπήσουν το βιβλίο, και ειδικά το ποιοτικό βιβλίο».