Μετά το Ναύπλιον, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αντιδρούν και στην Τρίπολη, για τη Λευκή Νύχτα

37
Φωτογραφία αρχείου από εκδηλώσεις αντιδράσεων στο Ίλιον.

Παρά το γεγονός ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι και οι Δήμοι τονίζουν την ανάγκη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας για όσους εργαζόμενους απασχοληθούν κατά τη διάρκεια μιας Λευκής Νύχτας, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ αντιδρούν στην καθιέρωση του θεσμού. Θεωρούν δεδομένη την καταχρηστική συμπεριφορά των εμπόρων, δεν αποδέχονται πως τέτοιες δράσεις δυναμώνουν το τζίρο στην αγορά και καταγγέλλουν πως αποτελούν μεθόδευση κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων.

Η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα Καταστήματα και Α.Ε.  Ν. Αρκαδίας, αναφέρει σχετικά.

«Εκφράζουμε για πολλοστή φορά ότι το σωματείο μας είναι ενάντια σε ενέργειες όπως «Λευκές Νύχτες», δουλειά την Κυριακή, παράταση του ωραρίου. Αυτές οι ενέργειες λειτουργούν σαν όχημα για την κατάργηση του σταθερού ωραρίου, την καθιέρωση της εργασίας – λάστιχο που εξοντώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τους μικρούς εμπόρους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια.

Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και Υπηρεσίες αφού έχουν υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, τη φοροληστεία, όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που τους ρημάζει τη ζωή. Δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα μονοπώλια που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και άνοιξαν το δρόμο στις λεγόμενες «Λευκές Νύχτες». Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις και τις επεκτείνει. Η απόφαση του Δήμου Τρίπολης να αναλάβει “υπό την αιγίδα” του τη διοργάνωση “Λευκής Νύχτας” είναι καταδικαστέα. Επιπλέον, η Περιφέρεια – Αντιπεριφέρεια, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, την μερική απασχόληση οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.

Είναι κάλπικο το επιχείρημα ότι τάχα η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά. “Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά”, είναι το σύνθημα που εμπεριέχει την αιτία της αναδουλειάς. Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία είναι οι αιτίες και όχι το ωράριο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα και από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν ανοίγουν όλοι τα καταστήματά τους. Γιατί έχουν αναδουλειές, γιατί δεν αντέχουν ούτε και οι ίδιοι τα εξαντλητικά ωράρια, γιατί δεν έχουν ούτε ασφάλιση, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία όπως επίσης και τα χαράτσια και τη βαριά φορολογία. Κερδισμένοι θα βγουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σ/μ κ.λπ.

Χαμένοι σίγουρα θα είναι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα Καταστήματα και Α.Ε.  Ν. Αρκαδίας στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται και να παλεύει ενάντια σε όσους βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική.

Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.), για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

Μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων και των μικρών εμπόρων, εργατών και λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που μας θέλει να ζούμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα

Το Σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα και να απαιτήσουν:

  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.»