Κακουργηματικές πράξεις με θύματα το Δημόσιο και δεκάδες εργάτες γης καταγγέλλει ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός

49

Όπως αποκαλύπτεται από ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού, Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, με επιλογή της διοίκησης, τα ΕΛΤΑ σφετερίσθηκαν τα χρήματα των εισφορών για την ασφάλιση των εργατών γης επί δύο ολόκληρα χρόνια. Ο βουλευτής τονίζει πως αυτό είχε ως «αποτέλεσμα οι εν λόγω εργάτες να φαίνονται ανασφάλιστοι».

Παραλείπει όμως να πει ότι αυτοί, όλοι διορισμένοι από το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έγινε θυγατρική της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ), κατακράτησαν τα χρήματα (ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ) και έτσι έβλαψαν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του Δημοσίου. Όπως ακριβώς είχαν κάνει, οι ίδιοι άνθρωποι κατακρατώντας (από πρόθεση) δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των πολιτών που, ανταποκρινόμενοι στις διαφημίσεις τους, πήγαιναν και πλήρωναν λογαριασμούς της ΔΕΗ και όχι μόνον στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς αυτά να αποδίδονται στους δικαιούχους φορείς, συμφερόντων του Δημοσίου.

Έκαναν δηλαδή, ότι ακριβώς και οι απατεώνες της ENERGA, οι οποίοι όμως συνελήφθησαν, προφυλακίσθηκαν, δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν (σε πρώτο βαθμό) σε πολυετείς καθείρξεις.

Τα μέλη της Διοίκησης των ΕΛΤΑ, είχαν δώσει ή είχαν εγκρίνει όλους τους σχεδιασμούς αυτούς για κατακράτηση των χρημάτων που προορίζοντο για φορείς του δημοσίου. Είχαν μάλιστα προχωρήσει ακόμη περισσότερο, επενδύοντας, μέρος εξ αυτών, διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ, για να καρπωθεί όφελος η ΕΛ.ΤΑ ΑΕ.

Η διοίκηση του ΕΕΣΥΠ, μόλις πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην αντικατάσταση κάποιων εκ των μελών της διοίκησης, χωρίς να παραπέμψει κανέναν στη δικαιοσύνη. Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεδομένων λοιπόν αυτών των κακουργηματικών πράξεων, προκύπτουν τα ερωτήματα:

** Δεν υπάρχει ένας Εισαγγελέας να διατάξει τα σχετικά;

** Αφού το δημοσίως καταγγελλόμενο κακούργημα αφορά την Π.Ε Αργολίδας, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της τοπικής Εισαγγελίας;

** Αν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές δεν ευαισθητοποιούνται να ασχοληθούν,  οι ελέγχουσες αρχές “που λιάζονται”;

 

Στο κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός απευθύνεται προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από εργάτες γης στην Αργολίδα που αγοράζουν εργόσημα από τα ΕΛΤΑ, τα ποσά που προκύπτουν από το ποσοστό που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ και αντιστοιχεί στην ασφάλισή τους δεν έχουν αποδοθεί στον ΕΦΚΑ τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018, με αποτέλεσμα οι εν λόγω εργάτες να φαίνονται ανασφάλιστοι.

 

Ο ΕΦΚΑ μάλιστα καλεί τους εργάτες να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους και όταν πιστωθούν τα παρακρατηθέντα ποσά από τα ΕΛΤΑ τότε θα γίνει συμψηφισμός.

 

Δεδομένου του ότι αφενός οι εργάτες γης σήμερα παρουσιάζονται ανασφάλιστοι ενώ έχουν παρακρατηθεί τα σχετικά ποσά, και αφετέρου καλούνται να υποστούν οικονομική επιβάρυνση προκειμένου να ασφαλιστούν ενώ έχουν πληρώσει ποσά μέσω των εργοσήμων, την ώρα που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.»

 

Αυτές είναι οι εταιρείες που ελέγχει το υπερταμείο

Στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ υπάγονται οι άμεσες θυγατρικές που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και από φέτος και οι λεγόμενες λοιπές θυγατρικές, που αφορούν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, καθώς και τις «Ελληνικές Αλυκές», «Διώρυγα Κορίνθου» και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας και ως εκ τούτου έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.