Η Κωνσταντίνα Νικολάκου επιβεβαιώνει τις παράνομες αναθέσεις στις Αναπτυξιακές Εταιρείες των αντιπεριφερειών

60

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, στην προσπάθειά της να αντικρούσει τις κατηγορίες του επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκου Πατσαρίνου, επιβεβαίωσε την παρανομία που γίνεται με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τις Αναπτυξιακές εταιρείες.

Όπως αναφέρει η σιδηρά κυρία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «Η Πελοπόννησος Α.Ε. είναι αν όχι η μόνη, από τις ελάχιστες αναπτυξιακές εταιρείες που προκρίνει ο νόμος να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις», υπογράφοντας έτσι τον θάνατο των Αναπτυξιακών που δρούσαν στις Περιφερειακές Ενότητες. Και βέβαια, το τέλος της “νόμιμης” ρουσφετολογικής ανάθεσης μελετών και έργων, σε ημετέρους, από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, μέσω των διορισμένων Προέδρων των αναπτυξιακών.

Ο Νίκος Πατσαρίνος, στηριζόμενος στον πρόσφατο νόμο Καλλικράτης1, είχε κατηγορήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι παρανομεί υπογράφοντας Προγραμματικές Συμβάσεις με την αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος Α.Ε.» και τις μικρότερες αναπτυξιακές που έχουν συσταθεί και δρουν στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Οι Τοπικές Αναπτυξιακές εταιρείες, παρέμεναν ανεξέλεγκτες και είχαν εξελιχθεί σε μηχανισμό ρουσφετολογικών προσλήψεων και αναθέσεων σε ημέτερους των αντιπεριφερειαρχών και των φιλικών προς αυτούς Δημάρχων, με την μέθοδο της ανεξέλεγκτης ανάθεσης μελετών ή και εκτέλεσης έργων και δράσεων.

Η σαφής αναφορά της Ντίνας Νικολάκου, η οποία είναι κορυφαίο στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, για νομιμότητα ΜΟΝΟΝ της «Πελοπόννησος ΑΕ», έφερε στο φως και το πρόβλημα χρηματοδότησης της λειτουργίας των τοπικών αναπτυξιακών, που επιζούσαν χάρις στις συνεχείς αναθέσεις από τους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού, λειτουργώντας κυρίως ως μεσάζοντες.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

«Ο κ. Πατσαρίνος εμμένει να αμφισβητεί την νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με την αναπτυξιακή εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε.  παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά  ότι στο σύνολο τους σχεδόν ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οφείλει επιτέλους να διαβάσει την κείμενη νομοθεσία, είτε αφορά τον «Καλλικράτη», είτε αφορά τον «Κλεισθένη I», να διαπιστώσει ότι η Πελοπόννησος Α.Ε. είναι αν όχι η μόνη, από τις ελάχιστες αναπτυξιακές εταιρείες που προκρίνει ο νόμος να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις, και να σταματήσει να ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν».