Αύγουστος!!!!! Μήνας διακοπών;;;;;;

56
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Έτσι συνηθίζεται, ο Αύγουστος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών. Παραλία, ξαπλώστρα, ουζάκι, μεζεδάκι. Μακριά από κάθε τι που μας πνίγει όλο το χρόνο. Ξενοιασιά. Αυτόν τον Αύγουστο όμως, κάποιοι δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν τίποτα, γιατί το πένθος είναι πολύ βαρύ. Στην πραγματικότητα, πενθεί όλη η Ελλάδα.

Ξημερώνει ο Αύγουστος, και την ώρα εκείνη, ο 11ος οίκος, των φίλων του λαού, καλύπτεται από τα αστέρια του γίγαντα αστερισμού του Ορίωνα. Πρόκειται για τον αστερισμό του Κυνηγού, όπως λέγεται. Αριστερά και δεξιά του βρίσκονται οι αστερισμοί του Μικρού και Μεγάλου Κυνός, που βοηθούν τον Ορίωνα στο κυνήγι. Δεν ξέρω αν οι φίλοι του λαού έχουν σκοπό να ασχοληθούν με το κυνήγι, και τι θα κυνηγήσουν, αυτό θα φανεί στο κοντινό μέλλον. Το βέβαιο είναι πάντως, πως ο λαός μας ευνοείται, εφ’ όσον την ώρα που ξημερώνει η 1η Αυγούστου, ο κυβερνήτης του 11ου οίκου Ερμής, βρίσκεται μέσα στον 1ο οίκο, τον οίκο του λαού.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα αυτόν τον γιγάντιο αστερισμό:

Ο Ορίων είναι ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς. Βρίσκεται στον Ουράνιο Ισημερινό και για το λόγο αυτό είναι ορατός από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Μεσουρανεί το χειμώνα, αλλά είναι ικανοποιητικά ορατός και από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Εκτός από τους αστερισμούς του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός, γειτονεύει με τον Ταύρο και τους Διδύμους. Δημιουργήθηκε πριν από 1,5 εκατομμύρια χρόνια, κι έτσι είχαν την ευκαιρία πολλοί πολιτισμοί να τον παρατηρήσουν.

Στην πρόσφατη ιστορία αναφέρονται κάποια γεγονότα που συνδέονται με την επίδραση των αστεριών του Ορίωνα. Συγκεκριμένα:

Η δολοφονία του διαδόχου του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου στο Σεράγεβο, που σήμανε την έναρξη του α’ παγκόσμιου πολέμου στις 28 Ιανουαρίου του 1918.

Η κήρυξη του πολέμου στη Ρωσία από τη Γερμανία την 1η Αυγούστου του 1914, και από τη Βρετανία στη Γερμανία στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Η επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ, που σήμανε την έναρξη πολέμου, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Η απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944.

Στις 6 Αυγούστου του 1945 ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα.

 

Στα Ομηρικά έπη, βλέπουνε τον αστερισμό του Ορίωνα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων.  Ο Όμηρος μας άφησε μια κληρονομιά, της οποίας την αξία δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει απόλυτα.

Πολλές είναι οι ιστορίες που αφορούν τον Ορίωνα κατά τη μυθολογία μας. Μια από αυτές τις ιστορίες λέει πως ο Ορίων ήταν ένας όμορφος γίγαντας, προικισμένος με την ικανότητα να περπατάει στο νερό, χάρισμα που του είχε δώσει ο πατέρας του ο Ποσειδώνας. Ήταν κυνηγός και σύντροφος της θεάς Άρτεμης. Κάποιος μύθος λέει, ότι ο Απόλλων, ο αδελφός της Άρτεμης που ήταν δυσαρεστημένος από τη σχέση της αδελφής του με τον Ορίωνα, μεταχειρίστηκε ένα τέχνασμα για να βγάλει τον Ορίωνα από τη μέση. Προκάλεσε κάποια μέρα την αδελφή του να πετύχει με το τόξο της ένα μικρό σημαδάκι βαθιά μέσα στη θάλασσα. Η Άρτεμις το πέτυχε, αλλά δυστυχώς, αυτό το μικρό σημαδάκι ήταν ο Ορίων που κολυμπούσε. Όταν η Άρτεμις κατάλαβε τι έκανε, έβαλε για πάντα τον Ορίωνα στον ουρανό.