«Αντιγόνη» του Σοφοκλέους: Το έργο που απαγορεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

151

Ένα θεατρικό έργο που αναφέρεται στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατη αξία, της αγάπης, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 στις 9.30 το βράδυ, το πλαίσιο του «Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών 2018» που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ.

Να θυμίσουμε την οργισμένη αντίδραση και την καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ-2017), όταν επιχειρήθηκε στο νέο πρόγραμμα της β’ τάξης Λυηείου να εξοβελιστεί η διδασκαλία της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή».  Όπως σημείωνε η Ένωση «η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά τη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας αποτέλεσε παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο, που εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Μπλάνας, που μετέφερε το Αρχαίο κείμενο σστα νέα ελληνικά:

Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την πόλη, όλοι είναι μόνοι. Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν… πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη». (Γιώργος Μπλάνας)

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου, Αντιγόνη και Τειρεσίας και ο Μιχάλης Σαράντης, Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη. Τα οκτώ μέλη του χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Αυτά που τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες παραδομένοι στον φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την παράσταση ΑΝΤΙΓΟΝΗ είναι:

  • €18 (Γενική είσοδος)
  • €14 (παιδικό 6-12 χρ., μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ)

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε.

Τα σημεία προπώλησης είναι:

Στο Άργος

  • Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους Μυκηνών (Βασ. Σοφίας 2)τ.: 2751062143
  • Café Bar Εν Λευκώ (Βασ. Γεωργίου Β3) τ.: 2751063640
  • Βιβλιοπωλείο Δουλτσίνου Γεωργία (Κορίνθου 11), τ.: 2751068565

Στο Ναύπλιο

  • VINTAGE SHOP KILO Κατάστημα Ενδυμάτων (Άργους 7) κιν.: 6972-470748

Στο viva.gr