Ήλιος, ο Μεγάλος Βασιλεύς!

131
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Και τώρα που τελείωσαν οι εκλείψεις του καλοκαιριού, τι κάνουμε; Με τι θα ασχοληθούμε; Τι θα βρούμε για να έχουμε αγωνία, ανυπομονησία και ταραχή; Ψυχραιμία, τα πλανητικά φαινόμενα είναι άπειρα, όσο το σύμπαν κινείται και αναπνέει, εμείς θα έχουμε πολλά να πούμε. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν σωστό και απαραίτητο, να γράψουμε λίγα λόγια για τον Ήλιο, τον πρωταγωνιστή των εκλείψεων του καλοκαιριού.

Συχνά οι αρχαίοι ποιητές και ιστορικοί τον ονόμαζαν ΤΙΤΑΝΑ, ΦΟΙΒΟ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΠΑΙΑΝΑ, ΟΣΙΡΗ, αλλά και SOL ή DIESPITER.

«Ονομάζεται επίσης ARSITENENS,πύρινος, χρυσαφένια φλόγα, ακτινοβόλος, με πύρινα μαλλιά, με χρυσαφένια μαλλιά, το μάτι του κόσμου, ο φέρων το φως, βλέπει όλα τα πράγματα, κυβερνά όλα τα πράγματα, ο δημιουργός του φωτός, ο Βασιλιάς των Αστέρων, ο μεγάλος άρχοντας, καλός, καλότυχος, τίμιος, αγνός, συνετός, ευφυής, σοφός, λαμποκοπάει πάνω απ’ όλο τον κόσμο, κυβερνά και ζωογονεί όλα τα όντα που έχουν ψυχή, ο πρίγκιπας του κόσμου….»

Έτσι πλέκει το εγκώμιο του Ήλιου ο Κορνήλιος Αγρίππας, στο βιβλίο του «Τρία βιβλία της παραψυχολογίας», που έγραψε το 1510.

Ο Χένρυ Κόλλεϋ, στο έργο του Clavis Astrologiae Eliminata μας συμβουλεύει «να μην επιλέγουμε την ώρα του Ήλιου, γιατί γενικά δεν θεωρείται ευνοϊκός πλανήτης, εκτός εάν απευθυνόμαστε σε άτομα κύρους. Η ώρα του Ήλιου δεν είναι καλή για να αρχίσουμε χτίσιμο, ή να φορέσουμε καινούργια ρούχα, ούτε για να επισκεφθούμε κάποιον, γιατί θα προκληθούν καυγάδες και δυσαρέσκειες, αλλά είναι κατάλληλη για να πάρουμε προαγωγή. Επίσης δεν είναι  καλή για φλερτ, ούτε για να καταθέσουμε λεφτά στο λογαριασμό μας, και είναι ώρα επικίνδυνη για όλους όσους αρρωστήσουν».

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για το χρώμα του Ήλιου, μια και τον βλέπουμε όλη την ώρα. Ολοκληρώνει την τροχιά του ανάμεσα από τα δώδεκα ζώδια σε 365 ημέρες και λίγες ώρες. Η μέση ταχύτητά του είναι 59 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, και η ημερήσια κίνησή του είναι περίπου 57 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα.

Κινείται διαρκώς μέσα στην εκλειπτική και δεν γίνεται ποτέ ανάδρομος.

Κυβερνά μόνο το ζώδιο του Λέοντα, βρίσκεται σε εξορία στον Υδροχόο, σε έξαρση στον Κριό και σε πτώση στο Ζυγό. Κυβερνά την τριάδα της Φωτιάς κατά την ημέρα, δηλαδή τα ζώδια του Κριού, του Λέοντα και του Τοξότη.

Έχει φυσική ζεστασιά και είναι ξηρός, αλλά πιο μετριοπαθής από τον Άρη. Είναι αρσενικός, ημερήσιος πλανήτης, ισορροπημένος, και αν είναι καλά τοποθετημένος γίνεται ευνοϊκός.

 

Ο Ήλιος συμβολίζει τους βασιλιάδες, τους πρίγκιπες, τους αυτοκράτορες, τους ανώτερους στρατιωτικούς και γενικότερα τους ηγέτες και τους κατέχοντες αξιώματα. Ακόμη τον βρίσκουμε σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τα πολύτιμα μέταλλα, κυρίως το χρυσό, ή και με την κοπή νομισμάτων.

Η λατρεία του Ήλιου στην αρχαία Ελλάδα ξεκινάει από τα χρόνια πριν τους κατακλυσμούς. Αναφορές στη λατρεία του Ήλιου έχουμε από πολλές γνωστές προσωπικότητες, Απολλώνιο Τυανέα, Παυσανία, Ηρόδοτο, Ησίοδο, και πολλούς άλλους. Οι πρόγονοί μας λάτρευαν τους ηλιακούς Θεούς, τον Απόλλωνα,  τη Λητώ και άλλους. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Ήλιο στις Μυκήνες, και βωμοί κοντά στον Ίναχο ποταμό, στο δρόμο προς το Άργος, και στην Ερμιόνη.

«Πανυπέρτατε Ήλιε, πάσιν αρωγέ, ζωής φως, ηδύν βίον πρόφαινε»!!!!!!