Η de facto έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

36

γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μπορεί η Τουρκία να είναι ακόμα στο ΝΑΤΟ σε επίσημο επίπεδο, αλλά ήδη η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Οι συμμαχίες που προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία δείχνουν ότι επιχειρούν να απεξαρτηθούν τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τις ΗΠΑ. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν άμεσες επιπτώσεις στο επίπεδο της υπερδομής.

Η παρουσία οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, όπως τα F-22 Raptor ή ακόμα και το πλαίσιο της μελέτης για αποστολή Β-2 Spirit, δείχνουν με έμπρακτο τρόπο ότι ζούμε μία αλλαγή φάσης. Με άλλα λόγια η Ελλάδα μετατρέπεται σε γραμμή άμυνας για το ΝΑΤΟ. Αυτό το παίγνιο είναι βέβαια προς όφελός μας και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με στρατηγική και αποτελεσματικότητα στη συνέχεια όταν θα περάσουμε επιτέλους σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Διότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αρνητικές.

Θα πρέπει και η Κύπρος να αξιοποιήσει, αφού τώρα η άρση είναι πλέον όραμα για την άμυνά της. Μάλιστα είναι καλό να σκεφτεί και τη συνέχεια διότι το ΝΑΤΟ είναι μια υπερδομή που λειτουργεί καταλυτικά όταν υπάρχει το πνεύμα της συμμαχίας. Η Τουρκία δεν είναι πια μόνο αναξιόπιστος σύμμαχος, αλλά το ΝΑΤΟ τη βλέπει πια και εχθρικά.