Δύο πόλεις χάραξαν την ζωή του Ήρωα Μακεδονομάχου Τέλου Άγρα. Το Ναύπλιον (Αργολίδα) και οι Γαργαλιάνοι (Μεσσηνία). Το Ναύπλιον, όπου και γεννήθηκε και οι Γαργαλιάνοι, απ’ όπου κατάγεται. (Διαβάστε)
Το Ναύπλιον, η πρώτη πρωτεύουσα της κρατικής δομής που σχηματοποιήθηκε με επιτυχία, μετά την Επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών, δείχνει να μην επιθυμεί να συνδεθεί με την ιστορία του 27χρονου Ήρωα που πολέμησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας θυσιάζοντας (μετά από προδοσία) ακόμα και την ζωή του. Ούτε άγαλμα, ούτε προτομή, ούτε εκδηλώσεις, ούτε καν αναφορά στον Εύελπη που “περιστεράκι μια βραδιά κοιμήθηκε αυτού κάτου και την αυγή εξύπνησε αετός”», όπως αναφέρει ο σπουδαίος λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου.
Αντιθέτως, οι Γαργαλιάνοι, τόπος καταγωγής και δράσης της οικογενείας του (Ήρωες του αγώνα του 1821), καθιέρωσαν ειδικές εορτές, τα “Αγαπήνεια”, για να τιμούν την μνήμη, τις ιδέες και τον τρόπο ζωής του Ήρωα.
Από τον (ΚοινόΠαρανομαστή) αναδημοσιεύουμε τα του εορτασμού των “Αγαπήνειων”και την ξεχωριστή σε μηνύματα ομιλία του Εδεσσαίου συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη.
Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησαν και φέτος οι Γαργαλιάνοι την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ανδριάντα του Τέλλου Αγρα, στο πάρκο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον τέως Υπουργό Ιωάννη Λαμπρόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, τον διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Ανδρέα Ματθιουδάκη, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Βάσω Καλκαβούρα, τον Κων/νο Βλάχο εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Έδεσσας η Κων/να Πλιούτα.
Τους παρευρισκόμενους στην πλατεία καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αείμνηστο Δήμαρχο Γαργαλιάνων Νικόλαο Χωραΐτη ο οποίος θέσπισε τη γιορτή των “Αγαπηνείων”, επισημαίνοντας την ευλάβεια που έδειξαν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι προκειμένου να προστατέψουν τη γιορτή.
«Για την κοινωνία των Γαργαλιάνων θα είναι σύμβολο ζωής και μας έμαθε ένα πολύ απλό πράγμα, αυτό που υπογράφεται με αίμα κανένα άλλο είδος γραφής δεν μπορεί να το παραγράψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας. Αναφορά έκανε και στο περυσινό δώρο του δημάρχου κ. Γιάννου, το κομμάτι ξύλου από το δέντρο της καρυδιάς από το οποίο κρεμάστηκαν οι Άγρας και Μίγγας, τονίζοντας πως η κοινωνία το προστατεύει και το έχει σαν σύμβολο ζωής. Τέλος, ο κ. Κατσίβελας είπε πως, «αυτή η κοινωνία κ. δήμαρχε στηρίζει την ελευθέρια της γνώμης και της βούλησης, στηρίζει την έννοια της Ελλάδας και μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούμε για κάποιους κατοίκους βορείως της Ελλάδας να αποκαλούνται, να πούμε ο Μακεδονικός στρατός, οι Μακεδόνες, όταν εμείς η κοινωνία της Τριφυλίας έχουμε συνειδητοποιήσει ένα πράγμα, πως η Μακεδονία είναι μία μόνη και Ελληνική. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτή η γιορτή δεν πρόκειται αν παρεκτραπεί και να πάρει άλλο χαρακτήρα ποτέ».
Τόνισε πως, «είμαστε Μακεδόνες Έλληνες», ρωτώντας πως αισθάνεστε εσείς οι Γαργαλιανιώτες όταν βεβηλώνουμε τη μνήμη ενός ήρωα ο οποίος ήλθε στην Μακεδονία για να την απελευθερώσει. Στη συνέχεια είπε, «και τώρα μας λέει ο κ. Ζάεφ, και ο πρωθυπουργός μας τον κοιτάει, εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες, εμείς τι είμαστε δηλαδή, δεν είμαστε Μακεδόνες;». «Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει δυο – τρεις φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έδωσε ένα κομμάτι γης για μια σύνταξη», είπε με έμφαση ο κ. Γιάννου.
«Στη Μακεδονία ζούμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση η οποία δεν μας βολεύει καθόλου, πως αισθάνονται αυτοί οι Μακεδόνες βουλευτές που ψήφισαν ναι, ποσό κοστίζει αυτή η καρέκλα που φοβόνται ότι θα την χάσουν αν δεν ψηφίσουν! Πως θα αισθανόταν ένας βουλευτής αν σε αυτό το Μουντιάλ η Ελλάδα έπαιζε με την δήθεν Μακεδονία, σε ποια κερκίδα θα καθόταν. […] η Μακεδονία είναι μία, μία, και θα παραμείνει μία γιατί το θέλουμε εμείς οι Μακεδόνες και όλοι οι Έλληνες, ζητώντας από τους Γαργαλιάνους να συμπορευθούν όλοι μαζί τους στον αγώνα τους».
Κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας – αναλυτής κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Αγρας – Μίγγας», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Μαρία Αλιφέρη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Ι. Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ε. Ανδρινόπουλος τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκ μέρους των Στρατιωτικών Αρχών δεν παρέστη εκπρόσωπος, προκαλώντας αρνητική εντύπωση.
«Η θυσία αυτού του 27χρονου παλικαριού, του Σαράντου Αγαπηνού του Ανδρέου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Μακεδονομάχου και ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού που κατεγράφη στην ιστορία ως Καπετάν Άγρας, έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων, όχι μόνο της περιοχής όπου δολοφονήθηκε αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και στον απανταχού Ελληνισμό. Αναρωτιέμαι αυτές τις μέρες, μήπως άδικα έχασε τη ζωή του. Μήπως υπήρξε μάταιος ο χαμός αυτού του νέου ανθρώπου, που όπως τον περιγράφει ο σημαντικός ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου “περιστεράκι μια βραδιά κοιμήθηκε αυτού κάτου και την αυγή εξύπνησε αετός”».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας,
«Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Ημέρα ντροπής, εθνικής ήττας, παράδοσης των ιερών και οσίων για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος, στις ίδιες ακριβώς περιοχές. Θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση και διαρκώς αυξανόμενη οργή…
Ερωτώ, λοιπόν, ορισμένους πολιτικούς: Άδικα έχασαν τη ζωή τους, μάταια θυσιάστηκαν ο Άγρας, ο Μίγγας, ο Παύλος Μελάς, οι εκατοντάδες και χιλιάδες νεκροί του Μακεδονικού αγώνα και των πολέμων ’12-’13;
Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, συνέλληνες, μπορεί η Ελλάδα να έχει αμέτρητους ήρωες να επιδείξει, διαθέτει όμως και διαβόητους προδότες, Εφιάλτες, Πηλιογούσηδες και Νενέκους. Η κερκόπορτα, ας θυμηθούμε, δεν παραβιάστηκε από τους Οθωμανούς. Από μέσα άνοιξε. Το ίδιο, δυστυχώς φοβάμαι ότι, συνέβη και τώρα…»
Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…
Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…
Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…
Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…