Πρωτοβουλία για φιλοτέχνηση και τοποθέτηση προτομής ή ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Τρίπολη

56

Την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 το βράδυ, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τρίπολης, έλαβε χώρα η προγραμματισθείσα, στα πλαίσια των 200ων χρόνων από το μαρτύριο του Νεομ. Παύλου, ιστορικοθρησκευτική εκδήλωση, προς τιμήν του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και των 190 χρόνων από τον εκκλησιασμό του στο ναό και την ενέργειά του να προσφέρει πρώτος τον οβολό του στον έρανο για την ανοικοδόμησή του μετά την ολοσχερή καταστροφή της πόλης από τις ορδές του Ιμπραήμ….

Την εκδήλωση τίμησαν, με την παρουσία τους, οι τρεις Μητροπολίτες μας, Αλέξανδρος, Χρυσόστομος και Θεόκλητος, ο βουλευτής Γ. Παπαηλιού, ο κλήρος της πόλης, ικανός αριθμός ενοριτών και όχι μόνο….

Κατ’ αυτήν προλόγισε ο Σεβ. Αλέξανδρος, ο εμπνευστής της εκδήλωσης Ν. Γαργαλιώνης, ο ιστορικός Βασ. Σιακωτός και ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου παπα-Αριστείδης Σκόρδος.

Τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και τη συνεισφορά του στην Εκκλησία μας παρουσίασε ο τριπολίτης ιστορικός Βασ. Σιακωτός σε μία μισάωρη εμπεριστατωμένη ομιλία του, αρκετά παραστατική και με πολλά παραδείγματα και αναφορές….

Ο Νίκος Γαργαλιώνης παρουσίασε το ιστορικό του θέματος, δηλ. ότι ο Ι. Καποδίστριας ήλθε στην Τρίπολη στις 11 Ιουλίου 1828 και εκκλησιάστηκε στα αποκαΐδια του ναού…. Μετά την απόλυση πρόβαλε την ιδέα εράνου για την ανοικοδόμησή του προσφέροντας πρώτος ικανό ποσό με δεύτερο το Θ. Κολοκοτρώνη….

Ο Νίκος Γαργαλιώνης πρότεινε, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας αναγορευθεί “Ευεργέτης” του Ναού και όπως, κάθε χρόνο εορτάζεται το γεγονός κατά την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου…. Παράλληλα, όπως στηθεί προτομή ή ανδριάντας του Κυβερνήτη στον περίβολο της εκκλησίας αναλαμβάνοντας τη δαπάνη χορηγός ή χορηγοί ή με έρανο ανάμεσα στους Τριπολίτες με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελ/νήσου, του Δήμου Τρίπολης, της Μητροπόλεως….

Την πρόταση αυτή στήριξε, ένθερμα και έμπρακτα, και ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος προσφέροντας πρώτος συμβολικό ποσό…!

Είναι μία ευκαιρία, αφενός η Τρίπολη ν’ αποκτήσει ένα επιφανές γλυπτό και αφετέρου “να αποδώσωμεν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” τιμώντας τον Πρώτο Κυβερνήτη της πατρίδας μας για την ενέργειά του να ιδρύσει το Αλληλοδιδακτικό σχολείο της Τρίπολης και να οικοδομήσει, επιπλώσει -τέμπλο, άμβωνας, Δεσποτικός θρόνος- και αγιογραφήσει “σε χρόνο ρεκόρ” τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, τότε, Μητροπολιτικού Ναού της Τριπολιτσάς!

Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τού

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ