Η Ελλάδα καίγεται αλλά… συνεχίζουν να ψήνουν μπριζόλες στην Καραθώνα

152

του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Παρακολουθώ στην τηλεόραση εικόνες από τις πυρκαγιές στην Κινέττα, όπου κάηκαν δεκάδες σπίτια και υποδομές, πέραν των δέντρων. Η φωτιά κατευθύνεται ήδη προς Αγίους Θεοδώρους και Λουτράκι. Αντίστοιχες καταστροφές υπάρχουν στο Νταού Πεντέλη, επίσης με καμένα σπίτια, υποδομές και δέντρα, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς τη Ραφήνα και αναρωτιέμαι τι έφταιξε. Σπινθήρες της ΔΕΗ; Αυταναφλέξεις; Κακόβουλοι εμπρησμοί; Εμπρησμοί από αμέλεια;

Όλα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, αν…

– Αν η ΔΕΗ δεν είχε περιορίσει το πρόγραμμα κοπής των κλαδιών και συντήρησης των μονωτήρων.

– Αν τα δάση τα καθαρίζαμε από ξερά κλαδιά και εύφλεκτα υλικά.

– Αν επιτηρούσαμε τους πράσινους πνεύμονες με εθελοντικές ομάδες και δορυφορική εικόνα.

– Αν είχαμε καταλάβει πως δεν δουλεύουμε ηλεκτροκόληση και τροχό όταν φυσάει.

Άφησα για το τέλος τα λουκάνικα, τα παϊδάκια, το χταποδάκι και οι μπριζόλες. Τις άφησα για το τέλος γιατί είναι το μεγάλο άγχος μου, κάθε φορά που πηγαίνω για μπάνιο στην Καραθώνα. Κάθε φορά που βλέπω τους «νοικοκυραίους» να βγάζουν την ψησταριά από το αυτοκίνητο και να την στήνουν κάτω από τα πεύκα ή δίπλα στα θαλασσόδεντρα. Χωρίς να υπολογίζουν το πέταγμα μια σπίθας. Χωρίς να σκέπτονται τον αέρα που φυσάει.

Τι και αν φωνάζει το Λιμενικό! Δικιά μας είναι η Καραθώνα, άμα θέλουμε την καίμε κι όλας. Σπίτι μας είναι η Καραθώνα, γι’ αυτό αφήνουμε και τα σκουπίδια μας εκεί.

Το δικαίωμα στην ασυδοσία και την άγνοια, να μη μας κόψετε μόνο. Και αν η Καραθώνα γίνει «κρανίου τόπος», δεν βαριέσαι… ο Δήμος θα την ξαναφτιάξει!

Αν με την ίδια νοοτροπία ψηφίζουμε και τα κόμματα που μας κυβερνάνε, πολλά μπορούν να ερμηνευτούν!

Από την άσκηση πραγματοποιήθηκε, τον Μάιο του 2018, στη δασική περιοχή «Μπλέντιζα» του Τ.Κ. Μαλανδρενίου του Δήμου Άργους Μυκηνών της Π. Ε. Αργολίδας.

Σημείωση: Για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί, οι φωτογραφίες που χρηδσιμοποιήσαμε έχουν σκεπασμένα πρόσωπα και έχουν τραβηχτεί, την Πρωτομαγιά και όχι σήμερα.