Ένας αναξιοποίητος πλούτος ιδεών κυκλοφορεί στο Facebook

36
Στη φωτογραφία, Ό,τι έχει απομείνει από το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης (φωτ.: Facebook / Eski Gumushane Platformu)

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο Κώστας Καράπαυλος έκανε πριν από καιρό, μέσω της σελίδας του στο Facebook, μια πρόταση για την πόλη του Ναυπλίου που είχε ως προφανή στόχο την καλλιέργεια της φιλίας μεταξύ των λαών και την ενδυνάμωση των τουριστικών ροών.

Η πρόταση έλεγε “Να αναδείξουμε τα Μνημεία της Οθωμανικής Εποχής που υπάρχουν στο Ναύπλιον (Το Βουλευτικό, το Τριανόν, την Φραγκοκλησιά, τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, τις Οθωμανικές κρήνες, τις Φυλακές του Λεονάρδου, το Χαμάμ)”.

Η υλοποίησή της, όπως (καλόπιστα) διατυπώθηκε, θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των στοιχείων της παρουσίας των Τούρκων στην περιοχή και πιθανότατα την προβολή διαφόρων διεκδικήσεων εκ μέρους τους.

Με σχόλιό μου δήλωσα πως, υπό όρους επικροτώ την πρόταση αλλά τροποποιημένη. Η τροποποίηση που πρότεινα ήταν πολύ απλή: “Για κάθε Μνημείο που θα αναδεικνύουμε, να έχουμε βρει και ένα Ελληνικό καθημαγμένο Μνημείο σε κάποια πόλη της Τουρκίας όπου η Δημοτική της Αρχή θα έχει αποδεχθεί να το αναδείξει και αυτή. Τότε ΝΑΙ! Επικροτώ και υπηρετώ μια τέτοια προσπάθεια”.

Απαντώντας, ο Κώστας Καράπαυλος είχε γράψει πως βρίσκει την ιδέα μου καλή και συμφωνεί.

Χθες ένας φίλος, ψάχνοντας παλιές αναρτήσεις του Κώστα Καράπαυλου (μερικές από αυτές είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και αξίζει να τις διαβάσετε), έπεσε επάνω στην πρόταση αυτή.

Μου γράφει λοιπόν «Να προσέξουμε Πολύδωρε γιατί κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε την Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου και οι Τούρκοι να μην κάνουν τίποτα ή να αναδείξουν ένα ξωκλήσι στην άκρη του πουθενά».

Βρήκα σωστή την ανησυχία και γι’ αυτό παραθέτω ιδέες για αντιστοίχιση έργων με ταυτόχρονη προώθηση των έργων και από τις δύο πλευρές.

* Δίνουμε τον Άγιο Γεώργιο, Μητρόπολη της πρώτης πρωτεύουσας του ελευθερωμένου ελληνικού κράτους (από τον Τούρκο κατακτητή), και σε αντάλλαγμα ζητάμε την Αγία Σοφία, Μητρόπολη της τελευταίας πρωτεύουσας του Βυζαντίου, πριν πέσει στα χέρια του Μωάμεθ Β’.

* Δίνουμε το Βουλευτικό, όπου λειτουργούσε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και ζητάμε την Σχολή της Χάλκης.

* Δίνουμε τις Οθωμανικές Κρίνες και σαν αντιστοίχηση ζητάμε τις αρχαιότητες της Εφέσσου.

Προλαβαίνοντας κάποιον που θα έλεγε πως ζητάμε υψηλότερο αντίκρισμα από ότι αξίζουν αυτά που θα τους δώσουμε απαντώ πως “Τι να κάνουμε, τα Μνημεία του δικού μας πολιτισμού είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από αυτά των Οθωμανών”.

Και κάτι ακόμη, ένας αξιόλογος υπουργός Πολιτισμού θα μπορούσε να προωθήσει κατ’ αντιστοιχία, την εφαρμογή της ιδέας και με άλλες χώρες. Αρκεί, συγχρόνως, ο συνάδελφός του υπουργός Παιδείας να τροποποιήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να ενισχύσει τα μαθήματα που πιστοποιούν την ταυτότητα και την διαφορετικότητα των Ελλήνων. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να ζήσουμε φαινόμενα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ που λένε σας δίνουμε το όνομα Μακεδονία και εσείς έρχεστε για διακοπές στην Ελληνική Χαλκιδική που … κάποιοι επόμενοι από εσάς θα διεκδικήσουν σαν δική τους!