“Το γεφύρι του Δρίνου” του νομπελίστα Υβο Αντριτς, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μια λογοτεχνική γεύση της Ιστορίας

Στο κρατίδιο του Κοσόβου, που αποσχίστηκε από τη (ρωσόφιλη) Σερβία βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση, ορατή κι από το φεγγάρι. Είναι το camp Bondsteel που χαρακτηρίστηκε το 2005 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως παραλλαγή του Γκουαντανάμο. Εκεί, στο Ferizajo οι αμερικανοί ισοπέδωσαν 2 λόφους και γέμισαν τη μεταξύ τους κοιλάδα για να στήσουνε τη Βάση τους.

Γιατί τόσος κόπος; δεν είχε χώρο παρα ‘κει; Από το Ferizajo του νοτιοανατολικού Κοσόβου , κοντά στα σύνορα με τη FYROM περνάει ο ποταμός Nerodimka. Αυτός έχει ένα χαρακτηριστικό για το οποίο οι άνθρωποι είχαν βάλει το χεράκι τους προ αιώνων. Χωρίζεται και ρέει προς 2 κατευθύνσεις. Ανατολικά, μέσω άλλων ποταμών, καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα. Η νότια πορεία του ξεκινά στο Ferizajo. Ακολούθως διαπερνά την FYROM ως Βαρδάρης και καταλήγει στο Αιγαίο, ο γνωστός μας Αξιός.

Πείτε μου τώρα τι δεν καταλαβαίνετε και γιατί φαγώνονται να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ. Και πείτε μου τι βλέπετε για επόμενο βήμα…

Διαβάστε και “Το γεφύρι του Δρίνου” του νομπελίστα Υβο Αντριτς, από Καστανιώτη, έτσι για μια λογοτεχνική γεύση της Ιστορίας.

Θεοδοσία Δάκογλου

Σχολιάστε ελεύθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ;

Οι Ερμιονίτες τίμησαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η Δημοτική Αρχή έλαμψε δια της απουσίας της

Ως «πλήρη κατάντια, έκφραση αφιλόξενων αισθημάτων και μιας ακόμα απαξίωσης τέτοιων  σημαντικών  γεγονότων  στην περιοχή ...