Τιμήθηκε ο Μακεδονομάχος Τέλος Άγρας που το Ναύπλιο δεν θέλει να τον θυμάται. Στους Γαργαλιάνους εορτάσθηκαν τα “Αγαπήνια”

156
Ο ομιλητής Δημήτρης Ευαγγελίδης

Δύο πόλεις χάραξαν την ζωή του Ήρωα Μακεδονομάχου Τέλου Άγρα. Το Ναύπλιον (Αργολίδα) και οι Γαργαλιάνοι (Μεσσηνία). Το Ναύπλιον, όπου και γεννήθηκε και οι Γαργαλιάνοι, απ’ όπου κατάγεται. (Διαβάστε)

Ο Τέλος Άγρας (στο μέσον).

Το Ναύπλιον, η πρώτη πρωτεύουσα της κρατικής δομής που σχηματοποιήθηκε με επιτυχία, μετά την Επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών, δείχνει να μην επιθυμεί να συνδεθεί με την ιστορία του 27χρονου Ήρωα που πολέμησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας θυσιάζοντας (μετά από προδοσία) ακόμα και την ζωή του. Ούτε άγαλμα, ούτε προτομή, ούτε εκδηλώσεις, ούτε καν αναφορά στον Εύελπη που “περιστεράκι μια βραδιά κοιμήθηκε αυτού κάτου και την αυγή εξύπνησε αετός”», όπως αναφέρει ο σπουδαίος λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Αντιθέτως, οι Γαργαλιάνοι, τόπος καταγωγής και δράσης της οικογενείας του (Ήρωες του αγώνα του 1821), καθιέρωσαν ειδικές εορτές, τα “Αγαπήνεια”, για να τιμούν την μνήμη, τις ιδέες και τον τρόπο ζωής του Ήρωα.

Από τον (ΚοινόΠαρανομαστή) αναδημοσιεύουμε τα του εορτασμού των “Αγαπήνειων”και την ξεχωριστή σε μηνύματα ομιλία του Εδεσσαίου συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησαν και φέτος οι Γαργαλιάνοι την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ανδριάντα του Τέλλου Αγρα, στο πάρκο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον τέως Υπουργό Ιωάννη Λαμπρόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, τον διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Ανδρέα Ματθιουδάκη, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Βάσω Καλκαβούρα, τον Κων/νο Βλάχο εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Έδεσσας η Κων/να Πλιούτα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού προηγήθηκε μικρή παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αντιπροσωπειών των σχολείων της πόλης.

Τους παρευρισκόμενους στην πλατεία καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αείμνηστο Δήμαρχο Γαργαλιάνων Νικόλαο Χωραΐτη ο οποίος θέσπισε τη γιορτή των “Αγαπηνείων”, επισημαίνοντας την ευλάβεια που έδειξαν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι προκειμένου να προστατέψουν τη γιορτή.

«Για την κοινωνία των Γαργαλιάνων θα είναι σύμβολο ζωής και μας έμαθε ένα πολύ απλό πράγμα, αυτό που υπογράφεται με αίμα κανένα άλλο είδος γραφής δεν μπορεί να το παραγράψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας. Αναφορά έκανε και στο περυσινό δώρο του δημάρχου κ. Γιάννου, το κομμάτι ξύλου από το δέντρο της καρυδιάς από το οποίο κρεμάστηκαν οι Άγρας και Μίγγας, τονίζοντας πως η κοινωνία το προστατεύει και το έχει σαν σύμβολο ζωής. Τέλος, ο κ. Κατσίβελας είπε πως, «αυτή η κοινωνία κ. δήμαρχε στηρίζει την ελευθέρια της γνώμης και της βούλησης, στηρίζει την έννοια της Ελλάδας και μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούμε για κάποιους κατοίκους βορείως της Ελλάδας να αποκαλούνται, να πούμε ο Μακεδονικός στρατός, οι Μακεδόνες, όταν εμείς η κοινωνία της Τριφυλίας έχουμε συνειδητοποιήσει ένα πράγμα, πως η Μακεδονία είναι μία μόνη και Ελληνική. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτή η γιορτή δεν πρόκειται αν παρεκτραπεί και να πάρει άλλο χαρακτήρα ποτέ».

Ο κ. Γιάννου από την πλευρά του ανέφερε πως νιώθει μεγάλη χαρά να βρίσκεται στους Γαργαλιάνους και λύπη γιατί το κλίμα είναι διαφορετικό, εννοώντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε πως, «είμαστε Μακεδόνες Έλληνες», ρωτώντας πως αισθάνεστε εσείς οι Γαργαλιανιώτες όταν βεβηλώνουμε τη μνήμη ενός ήρωα ο οποίος ήλθε στην Μακεδονία για να την απελευθερώσει. Στη συνέχεια είπε, «και τώρα μας λέει ο κ. Ζάεφ, και ο πρωθυπουργός μας τον κοιτάει, εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες, εμείς τι είμαστε δηλαδή, δεν είμαστε Μακεδόνες;». «Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει δυο – τρεις φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έδωσε ένα κομμάτι γης για μια σύνταξη», είπε με έμφαση ο κ. Γιάννου.

«Στη Μακεδονία ζούμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση η οποία δεν μας βολεύει καθόλου, πως αισθάνονται αυτοί οι Μακεδόνες βουλευτές που ψήφισαν ναι, ποσό κοστίζει αυτή η καρέκλα που φοβόνται ότι θα την χάσουν αν δεν ψηφίσουν! Πως θα αισθανόταν ένας βουλευτής αν σε αυτό το Μουντιάλ η Ελλάδα έπαιζε με την δήθεν Μακεδονία, σε ποια κερκίδα θα καθόταν. […] η Μακεδονία είναι μία, μία, και θα παραμείνει μία γιατί το θέλουμε εμείς οι Μακεδόνες και όλοι οι Έλληνες, ζητώντας από τους Γαργαλιάνους να συμπορευθούν όλοι μαζί τους στον αγώνα τους».

Κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας – αναλυτής κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Αγρας – Μίγγας», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Μαρία Αλιφέρη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς,  ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Ι. Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ε. Ανδρινόπουλος τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκ μέρους των Στρατιωτικών Αρχών δεν παρέστη εκπρόσωπος, προκαλώντας αρνητική εντύπωση.

 

Ο διακεκριμμένος ομιλητής Δημήτρης Ευαγγελίδης είπε μεταξύ άλλων για τον Καπετάν Τέλλο Άγρα.

«Η θυσία αυτού του 27χρονου παλικαριού, του Σαράντου Αγαπηνού του Ανδρέου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Μακεδονομάχου και ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού που κατεγράφη στην ιστορία ως Καπετάν Άγρας, έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων, όχι μόνο της περιοχής όπου δολοφονήθηκε αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και στον απανταχού Ελληνισμό. Αναρωτιέμαι αυτές τις μέρες, μήπως άδικα έχασε τη ζωή του. Μήπως υπήρξε μάταιος ο χαμός αυτού του νέου ανθρώπου, που όπως τον περιγράφει ο σημαντικός ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου “περιστεράκι μια βραδιά κοιμήθηκε αυτού κάτου και την αυγή εξύπνησε αετός”».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας,

«Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Ημέρα ντροπής, εθνικής ήττας, παράδοσης των ιερών και οσίων για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος, στις ίδιες ακριβώς περιοχές. Θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση και διαρκώς αυξανόμενη οργή…

  1. Η φαρσοκωμωδία της υπογραφής στο χωριό Ψαράδες δεν είναι τυχαία, αλλά άκρως συμβολική. Η επιλογή του τόπου περιέχει σαφείς σημειολογικές αναφορές, μάλλον δυσδιάκριτες στο ευρύ κοινό (και όχι μόνον): Στις 24 και 25 Μαρτίου 1949 διεξήχθη εκεί το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (Narodno Osloboditelen Front-Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με αποφάσεις για αυτοδιάθεση του «μακεδονικού» λαού και την ένωση των 3 τμημάτων της Μακεδονίας (Βαρδάρη-Αιγαίου-Πιρίν), σύμφωνα με το κομμουνιστικό αφήγημα, σε ένα ενιαίο κράτος, που θα προσχωρούσε στην Βαλκανική Ομοσπονδία.
  2. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζάεφ αναφέρθηκε στους δύο λαούς, Μακεδόνες και Έλληνες, τινάζοντας στον αέρα τα περί Βορειομακεδόνων και όλα τα συναφή φληναφήματα.
  3. Η πραγματικότητα είναι ότι το χαρτί που υπέγραψαν οι δύο Υπ. Εξωτερικών (και όχι οι Πρωθυπουργοί) έχει λιγότερη αξία από μια χούφτα άμμου της λίμνης. Τώρα ξεκινάει ο ανήφορος, που θα τραβήξει αρκετά.
  4. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την ίδια μέρα μπροστά στην σκοπιανή Βουλή από σκοπιανούς που υποτίθεται ότι αντιδρούν στην συμφωνία, αλλά στην πραγματικότητα είναι οπαδοί του Γκρούεφσκι που επιδιώκει την επάνοδό του στην εξουσία.
  5. Δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 70% των πολιτών απορρίπτει την συμφωνία…

Ερωτώ, λοιπόν, ορισμένους πολιτικούς: Άδικα έχασαν τη ζωή τους, μάταια θυσιάστηκαν ο Άγρας, ο Μίγγας, ο Παύλος Μελάς, οι εκατοντάδες και χιλιάδες νεκροί του Μακεδονικού αγώνα και των πολέμων ’12-’13;

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, συνέλληνες, μπορεί η Ελλάδα να έχει αμέτρητους ήρωες να επιδείξει, διαθέτει όμως και διαβόητους προδότες, Εφιάλτες, Πηλιογούσηδες και Νενέκους. Η κερκόπορτα, ας θυμηθούμε, δεν παραβιάστηκε από τους Οθωμανούς. Από μέσα άνοιξε. Το ίδιο, δυστυχώς φοβάμαι ότι, συνέβη και τώρα…»