ΠΟΡΦΥΡΑ: Ο θησαυρός της Ερμιόνης

536

Η Ερμιόνη προμήθευε την πανάκριβη Πορφύρα, από τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, στους Πέρσες βασιλιάδες, τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινους αυτοκράτορες.

Σημαντικά ευρήματα στην ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού στα Λαμπαγιαννά των Φούρνων, στην  Ερμιονίδα, δείχνουν ότι η παραγωγή βαφής πορφύρας γινόταν στην 3η χιλιετηρίδα πΧ στην περιοχή ενώ μέχρι σήμερα ήταν αποδεκτό πως, η παλαιότερη βαφή πορφύρας γινόταν στην Κρήτη το 1700 πΧ.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία, αλλά και πλήθος άλλων, αναφέρθηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές και ενήλικες από τις Ενάλιες Αρχαιότητες, όπου η κα Δέσποινα Κουτσούμπα και η κα Σταρίτη Κουκά μίλησαν για την πορφυροβαφή και ξενάγησαν 120 μαθητές στο τόπο παραγωγής στο Μπίστι Ερμιόνης.

Από την Δημοτική Αρχή παρόντες ήσαν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής, ο πρόεδρος της ΔΚ Ερμιόνης κ. Δαγκλης Χρ., οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Άννα Φωστίνη, Απόστολος Λαδας, Νόνης Βασίλης και η ειδική σύμβουλος δημάρχου κα Θεοδότη Λαμπάτου.