Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γεώργιος Μαραγκός για τη πτώση των τιμών του ελαιόλαδου

160
Ο κ. Γεώργιος Μαραγκός, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας.

Το θέμα των μειωμένων τιμών του ελαιολάδου φέρνει στην επιφάνεια με ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας. Ο κ. Γεώργιος Μαραγκός εκφράζει την έντονη ανησυχία του λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, εις βάρος των παραγωγών της Ηλείας. 

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος αναφέρει ότι από 3,5 ευρώ κατά μέσο όρο τιμής εκκίνησης, πριν από 4 μήνες, η τιμή έχει μειωθεί και έχει φθάσει κάτω από τα 2,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται ο κ. Μαραγκός, θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου και τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».

Η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό επειδή πάνω από το 95% της παραγωγής της Ηλείας, είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό να εξάγεται σε χύμα μορφή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαραγκός, «Υπάρχουν χώρες που δεν γνωρίζουν τι είναι το ελαιόλαδο. Εμείς πρέπει να κινηθούμε στις εξαγωγές σε δυο άξονες. Να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές αλλά να δούμε και τις αγορές που αναδύονται και δυτικοποιούνται στον τρόπο ζωής. Εκεί θα υπάρξει μια ευκαιρία γιατί θα εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά. Εμείς απευθυνόμαστε σε ηλικιακό κοινό το οποίο αρχίζει να αποσύρεται σιγά – σιγά από την κατανάλωση. Πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε νέο κόσμο και νέες χώρες που λόγω επάρκειας χρήματος θέλουν να αρχίσουν να ζουν με δυτικό τρόπο».