Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, διατύπωσε τη θεωρία, πως ότι συμβαίνει στο Σύμπαν, το μακρόκοσμο, υπάρχει και συμβαίνει και κάτω στη Γη, το μικρόκοσμο, και αντίστροφα

Σήμερα, Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τέχνης “Μέγας Αλέξανδρος” (ΑΡΓΟΣ), η Θέκλα Μεταξά θα μιλήσει με θέμα “Αστρολογία και Ελληνική Μυθολογία” και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ και 11.500 περίπου χρόνια, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, διατύπωσε τη θεωρία, πως ότι συμβαίνει στο Σύμπαν, το μακρόκοσμο, υπάρχει και συμβαίνει και κάτω στη Γη, το μικρόκοσμο, και αντίστροφα, κάθε συμβάν της Γης, αντανακλάται στο Ουράνιο στερέωμα.

Τη θεωρία αυτή πίστεψαν και δίδαξαν μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτων, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και πολλοί άλλοι. Αυτή η θεωρία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της αστρολογίας των Αρχαίων Ελλήνων, που συνίστατο στη βαθιά γνώση των ουρανίων φαινομένων.

Μελετώντας τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, οι πρόγονοί μας, μπορούσαν να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα που θα συνέβαιναν στη γη, να προβλέψουν τις κλιματικές αλλαγές, τα φυσικά φαινόμενα, να ρυθμίσουν τις εποχές που έπρεπε να καλλιεργήσουν τη γη, και πολλά άλλα.

Ο Πλάτων έγραφε πως ο Ήλιος και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα ήταν οι Έλληνες Θεοί. Ο Αριστοτέλης πίστευε πως οι άνθρωποι γεννιούνται από τον άνθρωπο και τον Ήλιο.

Η γνώση της αστρολογίας ήταν αντικείμενο μελέτης και έρευνας για την Ιπποκράτεια διδασκαλία.

Οι Έλληνες έχτιζαν τους ιερούς χώρους τους σε μέρη που ευθυγραμμίζονταν με τα ουράνια σώματα, από τα οποία αντλούσαν ενέργεια. Η ιερή γεωδαισία ήταν απαραίτητη γνώση για το χτίσιμο των πόλεων και των ναών.

Οι ιδιότητες που αποδόθηκαν στις ενεργειακές οντότητες που αποτέλεσαν το Πάνθεον της Ελληνικής Κοσμοθέασης, είναι οι ίδιες ιδιότητες που παρατηρούνται στις κινήσεις και τις δράσεις των ουρανίων σωμάτων.

Έτσι, διαμορφώθηκαν ερμηνείες τόσο για τις Θεϊκές ενέργειες, όσο και για γεγονότα της μυθολογίας και της ιστορίας που συνδυάστηκαν με διάφορες πλανητικές κινήσεις. Αυτές οι θεωρίες διατυπώθηκαν πολύ χαρακτηριστικά τόσο στα Ομηρικά Έπη, όσο και στα συγγράμματα άλλων φιλοσόφων και επιστημόνων, όπως ο Ησίοδος, ο Πλούταρχος, ο Ερατοσθένης και πολλών άλλων.

Κάθε αστερισμός έχει την ιστορία του και κάθε ιστορία αποτελεί αντικείμενο προσεκτικής μελέτης. Ο μύθος έχει την αντικειμενική ερμηνεία του, και η ανάλυση του μύθου γράφει την Ελληνική Ιστορία που ξεκινάει πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τη σύγχρονη εποχή μας.

Οι ζωδιακοί αστερισμοί δεν τοποθετήθηκαν τυχαία σε κύκλο, η σειρά με την οποία τοποθετήθηκαν δεν είναι τυχαία. Όλα έγιναν κατόπιν βαθιάς επιστημονικής μελέτης. Οι 12 άθλοι του Ηρακλή, αποτελούν τα 12 στάδια της εσωτερικής ανέλιξης του ανθρώπου, και η πρόοδος αυτής της ανέλιξης ακολουθεί την πρόοδο της ανάπτυξης των ζωδιακών αστερισμών, μέσα στο ζωδιακό κύκλο, τον κύκλο της ζωής, που κάθε τέλος είναι η αρχή για το επόμενο στάδιο.

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Ρε σεις πάτε καλά;

Είναι εντυπωσιακό. Ο παραιτηθείς μετά πολλών επαίνων αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος παραδέχτηκε ότι συμφώνησε και…

% μέρες πρίν

Ο Νίκος Δελής Πρόεδρος ΕΛΜΕ Αργολίδας

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Αργολίδας για…

% μέρες πρίν

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Η ΔΕΥΑΝ υπό κατηγορία

Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…

% μέρες πρίν

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑ: Ο Μαλτέζος έχει θράσος

Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…

% μέρες πρίν

ΛΟΑΤΚΙ, ΓΥΦΤΟΙ και αριστεροί, φιμώνουν τη διαφορετική άποψη

Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…

% μέρες πρίν

Κάντε ένα κόπο!

γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…

% μέρες πρίν