Ένα άρθρο για τον Δημήτρη Καμπόσο και το ένστικτο των δημοτών του Δήμου Άργους Μυκηνών

51

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Είναι ο δυσκολότερος Δήμος της Αργολίδας. Τεράστιος σε έκταση, ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις της Περιφεριακής Ενότητας. Με δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις στην δικαιοδοσία του, τα περισσότερα από όλους τους άλλους. Με περιοχές που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά οικονομικά στοιχεία, που επιβάλουν «βαρύ σχεδιασμό» και προσεκτικές δράσεις για να μην επικρατήσουν κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις. Με μια προϊστορία των πρόσφατων χρόνων που τον είχαν κατατάξει στο περιθώριο της πρωτεύουσας του νομού. Ένας Δήμος με μια ιστορία που τον βάραινε και που όλα έδειχναν πως δεν μπορούσε να φανεί αντάξιός της.

Η μοίρα, στα χρόνια της κρίσης, του φέρθηκε καλά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το ένστικτο επιβίωσης των Δημοτών, λειτούργησε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο.

Στην κρίσιμη στιγμή, την ώρα που τα πάντα κατέρρεαν, οι Δημότες του Δήμου Άργους Μυκηνών, παρέδωσαν το τιμόνι στον κατάλληλο Δήμαρχο. Έναν Δήμαρχο που γνωρίζει τι χρειάζεται ο Δήμος και οι Δημότες του. Που επιλέγει σωστά το πώς θα το διεκδικήσει. Που έχει το χάρισμα να διαλέγει τη σωστή χρονική στιγμή για να εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του. Έναν Δήμαρχο που δεν φοβάται να συγκρουστεί για το συμφέρον αυτών που τον εμπιστεύτηκαν και για τον σκοπό πού έχει εκλεγεί. Ούτε διστάζει να υποστηρίζει τα πιστεύω του, κόντρα στο ρεύμα της εποχής και στους τιτλούχους.

Ο Δημήτρης Καμπόσος εκφράζει τη θέληση των Αργείων να συναντηθούν και πάλι με την ιστορία τους. Να θυμηθούν πως έρχονται από μακριά, από τότε που ο Όμηρος ονόμαζε όλους τους Έλληνες Δαναούς. Και να αποφασίσουν ό,τι πρέπει και μπορούν να γίνουν και πάλι πρωταγωνιστές.

Η εθνική κρίση που εμφανίσθηκε λόγω της προθυμίας των συστημικών κομμάτων να παραδώσουν το όνομα και –ως εκ τούτου- την ιστορία της Μακεδονίας, τον βοήθησε να φέρει στο προσκήνιο την ιστορική γνώση. Την αποσιωπημένη αλήθεια ότι, η γενιά των προγόνων του Μ. Αλεξάνδρου ξεκίνησε από το Αρχαίο Βασίλειο του Άργους.

Μια αλήθεια που υπερασπίσθηκε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, με πάθος και στρατηγική, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα ιστορικά στοιχεία που την τεκμηριώνουν και διακηρύσσοντάς την με ομιλίες ανά την Ελλάδα.

Στα βήματα του χρέους, εισηγήθηκε στο Δημοτικό του Συμβούλιο στην έκδοση Ψηφίσματος υπεράσπισης της ιστορίας του Άργους και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η παράταξή του «Αλλαγή Πορείας», το υπερψήφισε σύσσωμη, σε αντίθεση με την παράταξη «Άλλος Δρόμος» του Δημήτρη Νικητόπουλου που αρνήθηκε την όποια συζήτηση και την απουσία των εκπροσώπων των δύο «μικρών συνδυασμών». Τους έδωσε μία ακόμη ευκαιρία, επαναφέροντας το θέμα, με αφορμή την επικείμενη υπογραφή στις Πρέσπες. Την απέκρουσαν και αυτή, αρνούμενοι συμμετοχή στον αγώνα των Αργείων που μαζί με εκατομμύρια Έλληνες -όπου γης-, ζητάνε σεβασμό της Ιστορίας μας, των Μνημείων μας και του Αίματος που έχυσαν γενεές επί γενεών για να υπάρξει η ταυτότητα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ = ΕΛΛΑΔΑ».

Ούτε όμως και ο έτερος «υποβρύχιος διεκδικητής», Τάσος Χειβιδόπουλος, προχώρησε σε δήλωση ταύτισης με τα θέλω του Ελληνισμού.

Ο Δημήτρης Καμπόσος και ο Δήμος Άργους Μυκηνών, για την στάση τους αυτή, τιμήθηκαν με την αναγνώριση και την αγάπη των Ελλήνων παγκοσμίως. Οι άλλοι, οι αρνητές, έμειναν να αλληλομισούνται διεκδικώντας ο ένας από τον άλλο το μεγαλύτερο κομμάτι από το 25% που θα τους δώσει αθροιστικά ο υπερήφανος Αργείος, στις Δημοτικές εκλογές του 2019.

Μέχρι τότε «ο Δήμαρχος των ονείρων μας», όπως τον αποκαλεί η νεολαία του Δήμου Άργους Μυκηνών, με την προσοχή του στη χώρα των Δαναών, ξεκίνησε και κατασκευάζει το Κολυμβητήριο (όνειρο δεκαετιών), αναπλάθει την είσοδο των Μυκηνών (πρέπουσα απόδοση τιμής), αναπαλαιώνει την Δημοτική αγορά (ιστορικό μνημείο της εποχής Τσίλερ), αποδεικνύει πως η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να γίνεται με τα μισά χρήματα απ’ όσα θα πληρώνουν οι Δήμοι που ακολούθησαν τα σχέδια Τατούλη ΤΕΡΝΑ, (που υποστήριξαν ο Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Φάνης Στεφανόπουλος, ο Βασίλης Σιδέρης και η Ελένη Παναγιωτοπούλου).

Και όλα αυτά παράλληλα με το μεγάλο όνειρο που «κυνηγά», την κατασκευή του Ιστορικού Πάρκου στην πεδιάδα Φιχτίων – Μυκηνών.

 

Στ’ αλήθεια, στα χρόνια της κρίσης, το ένστικτο επιβίωσης των Αργείων λειτούργησε σωστά και, την ώρα που τα πάντα κατέρρεαν, παρέδωσαν το τιμόνι στον κατάλληλο Δήμαρχο. Στον μόνο -ίσως- Δήμαρχο σε όλη την Ελλάδα που παραδίδοντας την διοίκηση του Δήμου του (το 2023), θα μπορεί να πει «Τα καταφέραμε! Το Άργος και ο Δήμος Άργους Μυκηνών ξαναπήραν την θέση που τους αξίζει, στην σημερινή, σκληρά ανταγωνιστική, κοινωνία».