Το δρομικό κίνημα βρήκε έδρα και στον Τυρό!

49

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Tyros Run 2018 George Marneris που διεξήχθει την Κυριακή, 27 Μαΐου 2018.

Η παραθαλάσσια κωμόπολη της Αρκαδίας, στην Νότια Κυνουρία, φιλοξένησε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος περισσότερους από 450 αθλητές και συνοδούς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και μαζί με τους κατοίκους έδωσαν μία διαφορετική πνοή στο γραφικό χωριό και στη γύρω περιοχή.

Μέσα από την διοργάνωση, ο ηλιόλουστος Τυρός έζησε την ομορφότερη γιορτή του, καθώς για δεύτερη φορά δόθηκε εκκίνηση των αγώνων 8.000μ και 16.000μ. από το γραφικό λιμάνι με τη συμμετοχή δρομέων και  φίλων του δρομικού κινήματος που επισκέφτηκαν τον Τυρό για να πάρουν μέρος σε όλα τα Δρομικά Αγωνίσματα.

Το Tyros Run 2018 ήταν αφιερωμένο στον συμπατριώτη μας και αθλητή Γιώργο Π. Μαρνέρη, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών έφυγε από την ζωή σε ατύχημα.

Παράλληλα, διεξήχθησαν και παιδικοί αγώνες στις αποστάσεις των 500 μ., των 800 μ. και των 1000μ., καθώς και δρόμος 6.000 μ. πεζοπορίας περιμετρικά του χωριού με το Σύλλογο Πεζοπόρων Τυρού να δίνει το ρυθμό σε μια διαδρομή γνωριμίας της περιοχής.

Το δικό τους, ιδιαίτερο αποτύπωμα άφησαν οι παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για όλη την οικογένεια που πλαισίωσαν το τριήμερο και δημιούργησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, αναδεικνύοντας τα ήθη και τα έθιμα (“τσακώνικη κουλτούρα¨) της ευρύτερης περιοχής. Ξεχωριστό… αέρα έφερε η ομάδα 35 δρομέων από τις Φιλιππίνες, οι οποίοι ήρθαν με τις οικογένειες τους και διασκέδασαν με τον δικό τους τρόπο.

Την εκκίνηση του αγώνα, έδωσε ο Πρόεδρος της Ο.Ε. Δημήτρης Λαλουδάκης.
Παρόντες εκεί και πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου που απένειμαν τα μετάλλια στους νικητές, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου ειδικός σε θέματα αθλητισμού κ. Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σταματάκος, ο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Δημήτριος Κολινιάτης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Μιχάλης Σωτηρόπουλος, ο Αντιπροεδρος της ΔΗΚΕΝΚ κ. Δημήτριος Τρούμπας, η Δημ. Σύμβουλος Δήμου Νότιας Κυνουρίας Μαρία Δουζένη.

Στον αγώνα δρόμου των 16.000μ. νικητής ήταν ο Σοφοκλής  Γιαννούσης με χρόνο 1:09:12. Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Σπύρος Σπυρόπουλος (1:13:58), ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Σαράντος Κύριος (1:18:05).

Στον αντίστοιχο αγώνα γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Haidee Palacpac από τις Φιλιππίνες με χρόνο 1:33:18, αφήνοντας πίσω της με δύο λεπτά την Ασημίνα Βαρελά (1:35:15), ενώ την τριάδα έκλεισε η Χρυσαυγή Κωστοπούλου (1:36:41).

Στον αγώνα δρόμου 8.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Σπύρος Γκοτζίάς (34:15), αφήνοντας πίσω του τον Κώστα Παπαγεωργίου (34:29) και τον Γιώργο Λάτση (35:30). Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Κατερίνα Πρισακάρου (38:53), με 2η την Αλεξάνδρα Πετρούλια (41:19) και 3η την Μάγδα Γραμόζη (45.40).

Τιμητική βράβευση έγινε στον προπονητή και καθηγητή Τάσο Σμυρνιώτη για την προσφορά του στον Αρκαδικό αλλά και Ελληνικό αθλητισμό, καθώς και στον μεγαλύτερο και μικρότερο δρομέα της διοργάνωσης, τον 74χρονο Παναγιώτη Αγγελάκο αλλά και την 12χρονη Ελένη Δανιηλίδου, αντίστοιχα.

H πολύ μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των δρομέων που έφτασαν εφέτος τον διπλάσιο αριθμό σε όλα τα αγωνίσματα και στη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτήν τη μεγάλη αθλητική γιορτή της περιοχής.

Πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια  προσέφεραν οι Υποστηρικτές του Tyros Run 2018 George Marneris που εμπιστεύτηκαν και αναβάθμισαν με την παρουσία τους το θεσμό του αγώνα, η Power Bar, το κέντρο ανεφοδιασμού Ώνια, το Ιδ. ΚΤΕΟ Αρσένης, την Πάρνωνας Α.Ε., το φούρνο Λυμπέρη, το σουπερμαρκετ Παναγιωτόπουλος, τις Asfalyseis.gr, τον Γερμανό Λεωνιδίου, την κάβα Τσουκάτος και την goodprint.gr. Συλλογικοί Υποστηρικτές του Αγώνα ήταν οι Σπηλαιολόγοι Ορειβάτες Κυνουρίας, η Μοτοπαρέα Λεωνιδίου, ο Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού και η Τσακωνοπαρέα Τυρού Αρκαδίας. Ιατρική υποστήριξη παρείχαν το ΕΚΑΒ ασθενοφόρο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου και η Ομάδα  Διασωστών Τρίπολης και Χορηγοί Επικοινωνίας η ΕΡΤ Τρίπολη, 91,5 Δημ. Ραδιόφωνο Τρίπολης, Arcadia 93.8, Αrcadiaportal.gr, Leonidion.gr, KWR.gr. WeLoveSports.gr, Arcadiasports.gr, Astrosnews.gr, Tyrosnews.gr.

Μέρος των εσόδων της διοργάνωσης διατέθηκαν για Κοινωνικούς φορείς των δύο Υποστηρικτών Κοινωνικής Ευθύνης των Συλλόγων ΑΜΕΑ Ν. Κυνουρίας η “Ζεστή Φωλιά” και Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Άστρους η οποίοι με την παρουσία τους στην Αφετηρία ενημέρωσαν τον κόσμο για το έργο και τις δράσεις τους.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από την «Α Χώρα Νάμου» ΚοινΣΕπ και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της ΔΗ.Κ.Ε.Ν.Κ. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ν. Κυνουρίας), με την υποστήριξη της Πελοπόννησος Α.Ε.