Απαραίτητο εφόδιο στην αγορά εργασίας η πιστοποίηση προσόντων των φυσικών προσώπων στο πεδίο της μη τυπικής εκπαίδευσης

179

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στα πλαίσια του δεκαήμερου εκπαιδευτικής και κοινωνικής δράσης του ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση προσόντων των φυσικών προσώπων στο πεδίο της μη τυπικής εκπαίδευσης», Ομιλήτρια ήταν η Δρ Ιωάννα Δέδε. Από την πλευρά του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου) προλόγισε και συντόνισε την συζήτηση ο καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης κ. Τάσος Λάμπρου ο οποίος ευχαρίστησε την Δρ. Ιωάννα Δέδε που ανταποκρίθηκε στην κοινή πρόσκληση ΣΔΕ και Επιμελητηρίου για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Μίλησε για την ανάγκη των μαθητών αλλά και ευρύτερα όλων των επαγγελματιών να πιστοποιήσουν  τα επαγγελματικά προσόντα, ως μια αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής. Αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία που τον συνδέουν με την ομιλήτρια – καλεσμένη (οι σπουδές στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστήμων, ότι υπηρετούν για πολλά χρόνια την Δια Βίου Μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων από διαφορετικούς ρόλους και θέσεις και η αγάπη προς το Κρανίδι με τους πολλούς κοινούς φίλους) και μέσω αυτής της σχέσης δόθηκε η υπόσχεσης μιας αποδοτικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική μας κοινωνία στην αναγκαιότητα πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.

Ο παριστάμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος, παρουσίασε συνοπτικά όλες εκείνες τις δράσεις που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Αργολίδας και ευρύτερα ο επιμελητηριακός θεσμός, για να πιστοποιήσει επαγγελματικά προσόντα, τόσο στους επαγγελματίες – μέλη του, όσο και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της Αργολίδας μέσω των σεμιναρίων που διοργανώνονται.

Παρουσίασε τα πολλά προβλήματα και τις παθογένειες που καθημερινά προκύπτουν, τις μεγάλες καθυστερήσεις, την αγωνιώδη διαδικασία των ενδιαφερομένων να πιστοποιήσουν την γνώση τους, το επάγγελμα τους, την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στην αγορά εργασίας να προτιμώνται εργαζόμενοι με κατοχυρωμένα επαγγελματικά προσόντα, που σίγουρα με την σειρά τους εξασφαλίζουν την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της εργασίας τους.

Στην ομιλία της η Δρ Ιωάννα Δέδε, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πιστοποίησης Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίηση Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΠΕΠ, και το αντικείμενο της δράσης του. Ανέφερε πως έχει την ευθύνη για τις εξετάσεις πιστοποίησης όλων των ειδικοτήτων των ΙΕΚ (Δημοσίων και Ιδιωτικών) της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, μέσω της οποίας πιστοποιούνται επαγγελματικά προσόντα φυσικών προσώπων μη τυπικής εκπαίδευσης. Έκανε αναφορά στο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων και την πιστοποίηση προσόντων απαραίτητων για να εργαστεί κάποιος στην Δια Βίου μάθηση και ευρύτερα στην εκπαίδευση ενηλίκων. Παρουσίασε την διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων στον τομέα της πληροφορικής, καθώς επίσης στην  πιστοποίηση προσόντων φυσικών προσώπων τεχνικών επαγγελμάτων που δίνουν εξετάσεις απόκτησης προσόντων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (Νομού) πχ ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κτλ.

Τέλος αναφέρθηκε στις βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης και στα παράλληλα προσόντα – εξειδίκευσης της μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και την διαδικασία του ΕΟΠΠΕΠ να πιστοποιήσει δομές απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τζανής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ιωάννης Δημαράκης, κ. Χ. Σαράντος, ο Σύμβουλος της ΔΚ Κρανιδίου κ. Γιώργος Γαλανόπουλος, ο τέως  σχολικός σύμβουλος κ. Νίκος Παππάς.

Επίσης παρίστατο ο Διευθυντής του ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου κ. Γ. Κόνδης, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου κ. Μ. Δανούσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού και Εμπορικού Συλλόγου κ. Π. Λυγερός, Έθελόντριες από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, καθηγητές και μαθητές του ΣΔΕ και επαγγελματίες του Δήμου Ερμιονίδας.