Το Ναύπλιο τίμησε τη μνήμη του αρχιμουσικού Βασίλη Χαραμή

704

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο σύλλογος «Ο Παλαμήδης» τίμησαν με έναν ξεχωριστό τρόπο την μνήμη του «Μαέστρου» Βασίλη Χαραμή, του αρχιμουσικού ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή εδώ και εφτά χρόνια.

Μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο Θέμος Χαραμής, γιος του Βασίλειου Χαραμή, αποκάλυψαν την πλάκα έξω από την αίθουσα του ΤΡΙΑΝΟΝ που πλέον θα ονομάζεται ”Αίθουσα Αρχιμουσικού Βασίλειου Χαραμή”.

Προηγουμένως η χορωδία υπό τον μαέστρο Θεοδόση Αντωνιάδη είχε πάρει την θέση της και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων με τον λόγο του έδωσε σε όλους να καταλάβουν (όσοι δεν ήξεραν) ποιος πραγματικά ήταν ο Βασίλειος Χαραμής.

Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στην οικογένεια του Αρχιμουσικού Βασίλη Χαραμή και σε ανθρώπους ιδιαίτερα σημαντικούς όπως ο κ. Καρατάσος, ο κ. Μπιμπής και στη συνέχεια ο γιος Θέμος Χαραμής παρέδωσε στον Πρόεδρο του Συλλόγου “ο Παλλαμήδης” την μπαγκέτα του πατέρα του που του την είχε φτιάξει ένας κατάδικος των φυλακών. Στους δύο άντρες ήταν φανερή η συγκινησιακή φόρτιση.

Ο κ. Λούης Λάμπρου έφερε στο νου τις αναμνήσεις μιας ζωής και η εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας Τριανόν σε αίθουσα Αρχιμουσικού Βασίλειου Χαραμή έκλεισε με συναυλία του Βασίλη Λέκκα.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι τ. Δήμαρχοι Ναυπλιέων Κώστας Χαραμής και Γιάννης Μελίδης, οι Βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Γκιόλας, ο τ. Νομάρχης Αργολίδας Βας. Σωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Γιώργος Καχριμάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου, η τ. πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Σαρρής και Γιώργος Γαβρήλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τ. αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Απόστολος Μπότσος, παλαιά μέλη της Φιλαρμονικής και της Χιρωδίας κ.α

Πρέπει να τονίσουμε ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους οι οποίοι θέλησαν με τον δικό τους τρόπο να τιμήσουν την μνήμη του Βασίλειου Χαραμή.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ

Βασίλης Χαραμής

Πριν από επτά χρόνια, στις 27 Μαΐου 2011, έφυγε από την ζωή ένας Δάσκαλος που χάραξε την ζωή των μαθητών του αλλά και της πόλης του Ναυπλίου, ο καθηγητής Μουσικής Βασίλης Χαραμής.

Ο Βασίλης Χαραμής, γεννημένος το έτος 1909, προσέφερε (επί 70 χρόνια) στην πόλη που αγάπησε και έγραψε τον Ύμνο της, την μουσική της διάσταση και προοπτική. Ίδρυσε την Ναυπλιακή χορωδία, ανέλαβε την θέση του αρχιμουσικού στην Φιλαρμονική Ναυπλίου (τις οποίες και διηύθυνε μέχρι ηλικίας 98 ετών) και ίδρυσε την χορωδία Λυγουριού.

Υπήρξε ακούραστος εργάτης και εραστής της μουσικής και της παιδείας της, υπηρέτησε ως καθηγητής και Διευθυντής του Γυμνασίου Ναυπλίου. Από το σχολείο ο «Δάσκαλος» αντλούσε τα νιάτα των μαθητών και τις φωνές τους, στελεχώνοντας την Ναυπλιακή χορωδία και την Φιλαρμονική με νέο αίμα, με νέα ταλέντα, με διαδόχους της Αναπλιώτικης μουσικής παιδείας. Ίσως η τελευταία πνοή του δάσκαλου βγήκε με τις συγχορδίες του Βέρντι, όπως τον αποχαιρέτησαν οι μαθητές του πριν κρυφτεί για πάντα στο βασίλειο του κάτω κόσμου.