Πόσο έτοιμοι είμαστε για να μπούμε στην μετα-ψηφιακή εποχή;

77
Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

 Ζούμε στην εποχή που χαρακτηρίζεται από την κορύφωση των εφαρμογών της ψηφιακής επανάστασης. Μια περίοδο που, οι πιο προχωρημένοι την θεωρούν ως προοίμιο της Μεταψηφιακής εποχής.

Γενιές ολόκληρες, αρνούμενες να προσαρμοσθούν στην ανάγκη της «Δια βίου εκπαίδευσης» και στην χρήση και εξοικείωση των νέων τεχνολογιών, περνούν στο περιθώριο.

Το ίδιο όμως θα συμβεί (κατ’ άλλους συμβαίνει ήδη) και με τα κράτη που καθυστερούν να ενσωματώσουν στις λειτουργίες τους και στις σχέσεις τους με τον Πολίτη, την διοίκηση μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Θα περάσουν στο περιθώριο του παγκόσμιου χωριού και των δυνατοτήτων βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων της ζωής των πολιτών τους.

Ήδη, η διοίκηση μέσω διαδικτύου θεωρείται από πολλούς ως ξεπερασμένη. Η εποχή των εφαρμογών έρχεται καλπάζοντας διεκδικώντας το μέλλον, με έμπειρους και καινοτόμους πολεμιστές τις Startup εταιρείες που δημιουργούν ένα νέο νευρωνικό σύστημα στη γνώση.

Εθνικισμός δεν είναι μόνο συλλαλητήρια για την Μακεδονία ούτε συνεχείς κατάρες κατά του Κομμουνισμού και της Παγκοσμιοποίησης.

Η χώρα μας, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες των Ελλήνων, παρεμποδίζεται να μπει σε αυτή την νέα εποχή. Πολύ δε περισσότερο, να πρωταγωνιστήσει αξιοποιώντας το μεγαλύτερό της κεφάλαιο… ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ!

Η ψηφιακή διοίκηση και η ψηφιακή καινοτομία, βρίσκονται στα σπάργανα και οι πολιτικοί που μας διοικούν, δεν έχουν καν στα επιτελεία τους νέους επιστήμονες που θα μπορούσαν να τους μυήσουν «στο μέλλον που είναι ήδη εδώ».

Ένα μικρό κράτος, με πληθυσμό μόλις 1.000.000 κατοίκους και κλιματικές συνθήκες άκρως δυσμενείς, δείχνει τον δρόμο. Δεν χρειάσθηκαν παρά δύο μόνον δεκαετίες από την στιγμή που απελευθερώθηκε από τον κομμουνιστικό βρόγχο, για να φτάσει στο σημείο να αποκαλείται νε θαυμασμό από την διεθνή κοινότητα ως «e-Εσθονία».

Ένα εξαιρετικό άρθρο, γραμμένο από τον τέως υπουργό της Εσθονίας και στέλεχος του Μεταρρυθμιστικού κόμματος, Taavi Rőivas, που μεταφράσθηκε από το ΚΕΦΙΜ «Μάρκος Δραγούμης» και δημοσιεύθηκε στο liberal.gr (ΕΔΩ), μπορεί να σας κάνει να προβληματισθείτε και να προσπαθήσετε περισσότερο …«για την Ελλάδα ρε γαμώτω», που είπε και η Βούλα Πατουλίδου όταν την ρώτησαν που αφιερώνει την παγκόσμια πρωτιά της.

Σας το προτείνω. Διαβάστε το, πάρτε ιδέες και προσπαθήστε.