Πόσοι και ποιοι ψήφισαν το νόμο για δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Ποια ήταν η κομματική γραμμή και ποιοι «την έσπασαν». Ποιοι απουσίασαν. Τι ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

29

Με διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους εμφανίστηκαν βουλευτές, τόσο από την κυβερνητική παράταξη όσο και από την αντιπολίτευση, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί του επίμαχου άρθρου 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με μέτρα προώθησης του θεσμού υιοθεσίας και αναδοχής.

Επί 264 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές (136 ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΑΝΕΛ), έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Αντίθετα 2 βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν το άρθρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

Από τους πολιτικούς αρχηγούς υπερψήφισαν: Ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν: Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν: Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής , Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

(Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.)

Από τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν: Ο Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

Από τη ΝΔ υπερψήφισαν: Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν: Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.

(Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν).

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη -ΔΗΣΥ απουσίαζαν: Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

Από το ΚΚΕ απουσίαζαν: 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

(Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ)