Οι πλούσιοι του περασμένου αιώνα ζούσαν εδώ

31

Αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας δίνουν ιδιοκτήτες παλαιών Αρχοντικών, μπορούμε να γνωρίσουμε από κοντά το περιβάλλον-καταφύγιο, μέσα στο οποίο, οι μεγαλοαστοί του προηγούμενου αιώνα, απολάμβαναν την οικογενειακή γαλήνη και θαλπωρή.

Από την 25η και μέχρι την 27η Μαΐου 2018, χάρις στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα είναι επισκέψιμα περισσότερα από 39 Παλαιά Αρχοντικά, δύο από τα οποία είναι στο Ναύπλιον.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά μικρότερης κλίμακας, η οποία είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται, καθώς και αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρησή τους.

Η ίδια δράση θα πραγματοποιείται τις ίδιες ημερομηνίες σε όλη την Ευρώπη.

 

Τα δύο επισκέψιμα Αρχοντικά του Ναυπλίου είναι

1. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΘΩΝΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:  Όθωνος 2, Σοφρώνη 2 & Μπουμπουλίνας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25 & 26/5, 6μ.μ. – 9μ.μ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κώστας Καράπαυλος

Είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους ορόφους. Έχει όψεις σε τρεις δρόμους. Διατηρεί την αυθεντική του μορφή, με λίθινα θυρώματα εισόδων προς τις κατοικίες στην οδό Όθωνος, και στην οδό Σοφρώνη, τοξωτά ανοίγματα ισογείου καταστήματος, βαρύ επίπλαστο διάκοσμο και όλα τα μορφολογικά στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού.

 

2. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Σταϊκοπούλου 52

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24, 25 & 27/5, 10π.μ. – 2μ.μ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Θεοδόσης Σπαντιδέας

Είναι ένα τριώροφο πρώιμο νεοκλασικό κτίριο με εμφανή λιθοδομή στο ισόγειο και 1ο όροφο. Το κτίριο έχει είσοδο και από την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα μέσω μικρού αδιεξόδου. Το κτίριο είχε εργαστήρια / καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους ορόφους. Σήμερα στεγάζει στους ορόφους τον Σύλλογο «Παλαμήδης».

Οι πόλεις που συμμετέχουν στην δράση είναι:

ΑΘΗΝΑ, ΑΙΓΙΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΕΣΒΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΠΑΤΜΟΣ, ΣΙΦΝΟΣ, ΣΚΥΡΟΣ, ΣΠΕΤΣΕΣ. ΣΥΡΟΣ. ΧΙΟΣ

 

Με πληροφορίες από: http://www.ellet.gr/private-heritage-week-nayplio