Με αναφορά στις ”Σημαντικές οικογένειες της Ανατολικής Θράκης, με γενεαλογικά στοιχεία – τεκμήρια, που συμμετείχαν στη Διοίκηση της Δυτικής Θράκης ”, ο Ξανθιώτης συγγραφέας και Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης ( Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.), Βασίλης Αϊβαλιώτης, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της γιορτής.
Θα ακολουθήσουν χοροί της ακριτικής Θράκης, από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου , με τις Θρακιώτικες παραδοσιακές στολές τους!
Στο τέλος, στον χώρο υποδοχής της αίθουσας, θα ακολουθήσει δεξίωση με γλυκά και αναψυκτικά.
Η σημαντική αυτή εκδήλωση είναι η κορυφαία δράση των Θρακών της Αργολίδας, που καθιερώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με σκοπό να θυμίζει την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη.
Τα “4α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ” διοργανώνει ο Σύλλογος Θρακών Αργολίδας ”Η ΘΡΑΚΗ” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Άργους – Μυκηνών και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
Με το υπ’ αριθ. 398 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α΄277, 16-12-1998) η 14η Μαΐου καθιερώθηκε ως δημόσια τοπική γιορτή για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Από την υποδούλωση στους Οθωμανούς
μέχρι σήμερα, με λίγες γραμμές
Η Θράκη υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες. Η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχώρησε στους υπόδουλους την αυτοδιαχείριση των κοινοτικών πραγμάτων που αφορούσαν τη λατρεία, την εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο. Με αυτά τα δεδομένα προχώρησε η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της Θράκης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Το 1821 η Θράκη προσφέρει στον Αγώνα πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος, ο Κάρπος Παπαδόπουλος, ο Αντώνιος και η Δόμνα Βυζβίζη κ.α. Όλες οι επαναστατικές ενέργειες διαλύθηκαν και οι επαναστάτες εξοντώθηκαν. Στη Φιλιππούπολη, στη Βάρνα, στην Αγχίαλο , στη Μεσημβρία, στη Μάκρη, στη Μαρώνεια, στην Αίνο, στη Σαμοθράκη κ.α.
Τον Αύγουστο του 1913, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η Δυτική Θράκη επιδικάζεται στους Βούλγαρους. Ο Θρακιώτικος λαός εξεγείρεται, απωθεί τις Βουλγαρικές δυνάμεις, κηρύσσει την αυτονομία της περιοχής και σχηματίζει προσωρινή Κυβέρνηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως, τηρώντας τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκαταλείπει τη Θράκη , η οποία παραδίνεται στους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1913. Η ελευθερία κράτησε μόνο τρεις μήνες και έμελλε να αργήσει άλλα έξι χρόνια. Η Βουλγαρική κατοχή κατέστρεψε στα χρόνια που ακολούθησαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Σταμάτησε τον πολιτισμό και ερήμωσε όλη την περιοχή. 250.000 Έλληνες της Θράκης οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Δεκάδες χιλιάδες σφαγιάσθηκαν.
Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκει την Τουρκία ηττημένη. Η Ελλάδα διεκδικεί ξανά όλη τη Θράκη. Τότε η Γαλλία, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δια του αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής Γάλλου Φρανσουά ντ Εσπεραί διατάσσει τα συμμαχικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Δυτική Θράκη, επίσημα, για λογαριασμό της συμμαχίας, ουσιαστικά όμως για την επίτευξη των δικών της βλέψεων. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο μπαίνουν στην Ξάνθη και στη συνέχεια ελευθερώνουν όλη τη Δυτική Θράκη από τους Βούλγαρους.
Οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν στη Θράκη καθεστώς διασυμμαχικής κατοχής, ονομάζοντάς την “Χώρα της Θράκης”. Επίσημη γλώσσα ήταν η Γαλλική. Τη Διοίκηση της Θράκης ανέλαβε κατ΄ εξουσιοδότηση του Αρχιστράτηγου ο Στρατηγός Σαρπύ.
Την 14η Μαΐου του 1920, ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.
Οι Θρακιώτες μαθαίνουν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το εξής τηλεγράφημα του ίδιου του Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης: «Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι’ ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».
Σήμερα η Θράκη στέκεται υπερήφανη αλλά πληγωμένη και απειλούμενη. Δύο φύλακες των συνόρων της βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης ενώ το Τουρκικό προξενείο εργάζεται, με την ανοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδος, για την πραγμάτωση των ονείρων του Ερντογκάν όπως αυτά εκφράζονται “με τα σύνορα της καρδιάς του”.
γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Γράφει ο Γιάννης Μαλτέζος στο προσωπικό του facebook, αναφερόμενος στο περιστατικό που…
Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Εθνικού…
Ο Σύλλογος Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ», διοργανώνει στο Μέγαρό του, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 και…
Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…
Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…
Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…