Οι εκχριστιανισμένοι Διονυσιακοί Μωμόγεροι έρχονται στο Ναύπλιο

81

Το «Εργαστήρι Ελληνικού Χορού», γνωστό από την πολυετή συνεισφορά του στην διδασκαλία και διατήρηση χορών και εθίμων από όλη την Ελλάδα, θα φέρει τους Ναυπλιείς και τους επισκέπτες της περιοχής σε επαφή με το Ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων.

Στην παράσταση – επίδειξη που θα γίνει στο θεατράκι του ΟΣΕ στις 25 Ιουνίου, πρωταγωνιστές θα είναι τα γέρικα πρόσωπα των Μωμόγερων, η κίνηση των οποίων (μίμος-γέρος) περιέχει στοιχεία διακωμώδησης, επιρροή του σκωπτικού αρχαιοελληνικού θεού Μώμου.

Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προχριστιανικούς χρόνους, αλλά οι Πόντιοι το εκχριστιάνισαν.

Οι συμμετέχοντες φοράνε τομάρια ζώων, όπως λύκων και τράγων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.

Με πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε το 2016,  η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για την Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, σε μια συμβολική χειρονομία υποστήριξης της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

Τον συντονισμό και την ευθύνη της παρουσίασης του εθίμου έχει επωμιστεί ο Σύλλογος «Πυρρίχιος Ακαδημία».