Ιεραποστολική  ημερίδα  στο Ναύπλιο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν

46

Ιεραποστολική  ημερίδα  πραγματοποιήθηκε   στο Ναύπλιο  το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν Υπέρτιμο και Έξαρχο Κεντρικής Αφρικής  Γρηγόριο και τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Το πρόγραμμα επίσκεψης και της  ημερίδας στο Ναύπλιο διοργανώθηκε από την «Ιεραποστολική Συνοδοιπορία» πρόκειται για εκκλησιαστικό  Φιλανθρωπικό  και  Ιεραποστολικό  Σύλλογο. Τις εμπειρίες του από τη πολυετή διακονία του στην Αφρική μοιράστηκε ο Μητροπολίτης Καμερούν .

Ο Μητροπολίτης  μαζί με τους εκδρομείς ξεναγήθηκαν  στον Ιερό ναό του  Αγίου Λουκά του  Ιατρού, στα Λευκάκια Ναυπλίου. Στη συνέχεια  έγινε περιήγηση στο ιστορικό Ναύπλιο  από το  Δήμαρχο Ναυπλιέων  Δ.Κωστούρο και  τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο ,εφημέριο του Ιερού ναού .Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και  προϊστάμενο  του Συσσιτίου Απόρων του ιερού ναού

Κατά την ημερίδα που έγινε προλόγισε ο Μητροπολίτης  Αργολίδος Νεκτάριος

Κατά την έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε  και φιλολογικό μνημόσυνο τιμής στην πρόσφατα κοιμηθείσα ιεραπόστολο Ελένη Καπιδάκη (+2017).

Ο μητροπολίτης Καμερούν επικέντρωσε την ομιλία του σε ζητήματα  τα οποία κατά την άποψή του, θεωρούνται κομβικά για τη συνειδητοποίηση του μεγέθους των προβλημάτων που συναντά η εξωτερική ιεραποστολή του χθες και του σήμερα.

Τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η τοπική ιεραρχία στην αφρικανική κοινωνία. Αναφέρθηκε στο θέμα της πολυγαμίας, το οποίο οι περισσότεροι ιεραπόστολοι διστάζουν να θίξουν, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη  από τον ιεραπόστολο προτού αποφασίσει να εντάξει τον Αφρικανό στην ορθόδοξη Εκκλησία διά του μυστηρίου του βαπτίσματος. Στατιστικά αναφέρουμε ότι σε μια μητρόπολη της Αφρικής που έγιναν δυο χιλιάδες βαπτίσεις έγιναν μόνο δεκαπέντε γάμοι.

Ο μητροπολίτης Καμερούν έθιξε το ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής στην Αφρική, περιγράφοντας την προσπάθειά του να βοηθήσει μια κοπέλα που κινδύνευε να πεθάνει, συμπεραίνοντας ότι για όποιον δεν έχει χρήματα δεν υπάρχει «ανθρώπινη» σωτηρία.

Ακολούθησε συζήτηση.