Η Εορτή της 1ης Μαΐου

22
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Γιορτάσαμε και την Πρωτομαγιά, με τις γνωστές εκδηλώσεις απανταχού της Ελλάδος, εις ανάμνησιν των πρώτων εκείνων διαδηλώσεων, σε πολλά μέρη της Γης, και στην Ελλάδα φυσικά, με τις γνωστές διεκδικήσεις των εργατών. Δεν λησμονούμε εκείνους τους αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα.

Η Πρωτομαγιά συνδέθηκε με τα άνθη, την ανθοφορία της Άνοιξης και με τη φύση. Πριν γίνει εργατική εορτή, η Πρωτομαγιά, συνδύαζε αρχέγονα λατρευτικά στοιχεία σχετικά με τη λατρεία των νεκρών και την αναγέννηση της φύσης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδος, οι εορτές ήταν αφιερωμένες στη Θεά Αρτέμιδα.

Το όνομα του μήνα Μαΐου οφείλεται στη μητέρα του Θεού Ερμού, την Πλειάδα νύμφη Μαία. Η Μαία είναι μια απ’ τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης, γνωστή και ως μία από τις Πλειάδες. Η Μαία έσμιξε με το Δία σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη, και γέννησε το δοξασμένο Ερμή.

Γιος του Δία, είναι εκείνος που καλεί τους θεούς, ο ερμηνευτής τους, που μεταφέρει τα μηνύματά τους στους ανθρώπους, αυτός που κρατάει φίδι και ραβδί, έχει φτερά στα πόδια, είναι ευγενικός και φέρνει κέρδη, σοφός, αρσενικός με τους αρσενικούς και θηλυκός με τους θηλυκούς, καρπερός και με τα δύο φύλα. Τον βρίσκουμε και με τα ονόματα Mercury, Stilbon, Cyllenius, Archas. Ερμής ο διερμηνέας, αυτός που αποκαλύπτει τα μυστικά, ο προστάτης των αστρολόγων, των αλχημιστών και των απόκρυφων επιστημών.

Γνωρίζουμε ότι ο Ερμής δεν είναι μόνο Θεός των προγόνων μας, αλλά και ένας από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον Ερμή – πλανήτη.

Το χρώμα του Ερμή είναι σκούρο ασημί. Η μέση κίνησή του είναι 59 λεπτά της μοίρας και 8 δεύτερα. Αλλά μερικές φορές γίνεται τόσο γρήγορος που κινείται μία μοίρα και 40 λεπτά την ημέρα, ποτέ όμως περισσότερο. Γίνεται ανάδρομος 24 μέρες το χρόνο. Ο Ερμής ποτέ δεν απέχει από τον Ήλιο περισσότερο από 27 μοίρες και γι’ αυτό δεν είναι εύκολα ορατός.

Κυβερνά τους Διδύμους και την Παρθένο, βρίσκεται σε έξαρση στην Παρθένο, σε εξορία στον Τοξότη και τους Ιχθείς και σε πτώση στους Ιχθείς.

Κυβερνά την τριάδα του αέρα κατά τη νύχτα, δηλ. τα ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου.

Ο Ερμής δεν είναι ούτε αρσενικός ούτε θηλυκός, αλλά εναρμονίζεται με το φύλο του πλανήτη με τον οποίο βρίσκεται σε συζυγία. Η φύση του είναι κρύα και στεγνή, και γι’ αυτό μελαγχολική. Είναι καλός με τους καλούς και κακός με τους κακούς πλανήτες. Στοιχείο του είναι το νερό, η διάθεσή του είναι μικτή και κυβερνά το ζωώδες ένστικτο. Αντιπροσωπεύει τη μυστικότητα, τα τεχνάσματα, την πονηριά και την ψευδορκία.

Ο Ουίλλιαμ Λίλλυ, μεγάλος αστρολόγος της Αναγέννησης,  μας συμβουλεύει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον Ερμή και στις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες, γιατί παίρνει τις ιδιότητες των άλλων πλανητών. Αν είναι με τον Κρόνο γίνεται βαρύς, με το Δία μετριοπαθής, με τον Άρη ορμητικός, με τον Ήλιο ευγενικός, με την Αφροδίτη πιο θερμός και με τη Σελήνη πιο γρήγορος.

Ο Ερμής σχετίζεται με τη νεανική ηλικία, άτομα κάτω από την επιρροή του συμπεριφέρονται σαν έφηβοι.