Ο Νίκος Φαρμάκης, εξ απορρήτων των πρωτεργατών της 21ης Απριλίου,  ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές των κρίσιμων ημερών

634
Νίκος Φαρμάκης

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Φαρμάκης στον δημοσιογράφο Πέτρο Ευθυμίου, είναι μεστή από ιστορικά στοιχεία που αφορούν τις πρώτες ημέρες πριν και μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους συνταγματάρχες.

Δημοσιεύθηκε προσφάτως στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Από την συνολική συνέντευξη, αναδημοσιεύουμε δύο απαντήσεις του (θανόντος τον Αύγουστο του 2017) Νίκου Φαρμάκη που αφορούν τις σχέσεις των κομμάτων πριν αυτά χάσουν τη διαχείριση της εξουσίας και τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι Αμερικανοί από την «παράκαμψη» των σχεδίων που είχαν δρομολογήσει.

 

Ράλλης και Παπαληγούρας ζητούσαν σύλληψη Ανδρέα

«Μία εβδομάδα πριν την 21η Απριλίου, είχα συναντηθεί με τον Γεώργιο Ράλλη και τον Παναγιώτη Παπαληγούρα (υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Εθνικής Αμύνης αντιστοίχως). Χωρίς να υπολογίζουν την πιθανότητα στρατιωτικού κινήματος συζητούσαν το αν θα έπρεπε να συλληφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και οι δύο επέμεναν ότι έπρεπε, αλλά διαφωνούσε ο (τότε πρωθυπουργός) Παναγιώτης Καννελόπουλος.

Ερώτησα τον Παπαληγούρα, αν πήγε ποτέ να ακούσει τι λένε οι αξιωματικοί. Μου απήντησε ότι τον ενημερώνει αξιωματικός της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αυτός ο αξιωματικός, την νύκτα του κινήματος, τον ερώτησε αν τον χρειάζεται τίποτε άλλο. Έφυγε και λίγη ώρα αργότερα ήταν αυτός που κατέλαβε τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών…

 

CIA: «Ποιο είναι το χρώμα των στρατιωτικών;»

«Την επόμενη ημέρα αφού το κίνημα είχε ολοκληρωθεί ορκίσθηκε κυβέρνησις. Ο Σπαντιδάκης μου εζήτησε να του φέρω τον Αμερικανό πρέσβυ Φίλιπ Τάλμποτ για να ενημερωθεί. Πήγα στην πρεσβεία, όπου μου άνοιξαν πέντε πανύψηλοι μαύροι. Ο πρέσβυς κατέβηκε συνοδευόμενος από τον επί κεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής. Όταν τους ενημέρωσα σύντομα για τις εξελίξεις, ο τελευταίος εσχολίασε ότι πρέπει αμέσως να ειδοποιηθεί ο 6ος Στόλος.

Συνόδευσα τον Τάλμποτ μαζί με ένα διπλωμάτη ονόματι Νταίη που μιλούσε άπταιστα ελληνικά στο γραφείο του πρωθυπουργού Κόλια. Εκεί η πρώτη του ερώτησις ήταν αν έγιναν εκτελέσεις πολιτικών. Ο Κόλιας εστράφη προς εμένα, οπότε του είπα: «Ρωτάει εσάς». Ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να δηλώσει «Δεν ξέρω». Τότε ρώτησα τον πρέσβυ αν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο για το οποίο ενδιαφέρεται. Μας είπε ότι «έχουν φθάσει τηλεγραφήματα από καθηγητές του Μπέρκλεϋ που ερωτούν για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου». Του απαντήσαμε ότι είναι καλά.

Έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού βρισκόταν ο υποδιοικητής της ΚΥΠ Ζαχαράκης κρατούμενος με χειροπέδες. Μου είπε ότι από τις 6.05 το πρωί, έχει ένα σημείωμα από την CIA, αλλά δεν τον αφήνουν να το δώσει. Το πήρα και διάβασα ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ ζητούσε μια συγκεκριμένη πληροφορία: «Ποίον το χρώμα των στρατιωτικών που κατέλαβαν την Αθήνα;»

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε στο lιnk

https://www.facebook.com/euthymius.petrou