Γιατί το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζητά να απαγορευτεί το έθιμο με το Κάψιμο Ιούδα;

454
Το κάψιμο του Ιούδα στο Τολό

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, ζητά να απαγορευτεί το έθιμο της Λαμπρής με το Κάψιμο Ιούδα. Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται από το κείμενο που παραθέτουμε στη συνέχεια, «ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, έχουν κατά το παρελθόν προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα προς αρμόδιους φορείς προκειμένου να σταματήσει και στη χώρα μας η τέλεση του εθίμου αυτού».

Αναρωτιέται κανείς, γιατί το επιδιώκουν μανιωδώς; Είναι αλήθεια ότι «Το έθιμο αυτό διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων»;

Να θυμίσουμε ότι, πράγματι στο παρελθόν το Έθιμο ήταν «το κάψιμο του Εβραίου» και συμβόλιζε την ευθύνη που έριχναν οι Χριστιανοί προς τους Εβραίους της εποχής εκείνης για την σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού. Ευθύνη για μια πράξη που είναι ιστορικά βεβαιωμένη.

Οι Έλληνες, τις τελευταίες δεκαετίες, πιεζόμενοι από τις κυβερνήσεις τους ή σκεπτόμενοι πως δεν είναι πρέπον να ισχύει η αρχή της συλλογικής ευθύνης εις βάρος ενός λαού για πράξεις κάποιων εξ αυτών, βρήκαν μια λύση που αφ’ ενός ικανοποιούσε το διαχρονικό αίτημα της τιμωρίας και, αφ’ ετέρου δεν ενοχοποιούσε έναν ολόκληρο λαό για το συγκεκριμένο κακό κατά της ανθρωπότητας.

Προσωποποίησαν το αίτημα της αιώνιας κατακραυγής στην προδοσία και στον προδότη, παραμερίζοντας το μέχρι τότε αίτημα καταφοράς κατά της εθνότητας, η ηγεσία της οποίας αποφάσισε την σύλληψη, την παραπομπή και την εξώθηση στην σταύρωση. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το περί δικαίου αίσθημα ικανοποιείται με την διαπόμπευση και την τιμωρία του προδότη. Δηλαδή του Ιούδα.

Αναρωτιέται λοιπόν κάθε καλόπιστος άνθρωπος, τι επιδιώκουν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των Εβραίων της Ελλάδος με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους; Να μην αποζητά ο λαός την τιμωρία μας πράξης προδοσίας, όπως αυτή του Ιούδα ή κάνουν επίδειξη ισχύος επί των κυβερνήσεών μας και δι’ αυτών επί του Λαού μας εκπέμποντας το μήνυμα ότι «Θα προσαρμόσετε τα έθιμά σας σύμφωνα με τη δική μας επιθυμία».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Το κάψιμο του Βαραβά στη Νέα Κίο

«Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα τελούνται στη χώρα μας διάφορα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και το «κάψιμο του Ιούδα», το οποίο πραγματοποιείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το έθιμο αυτό διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Από την πλευρά μας, ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, έχουμε κατά το παρελθόν προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα προς αρμόδιους φορείς προκειμένου να σταματήσει και στη χώρα μας η τέλεση του εθίμου αυτού.

Πιστεύουμε πως το έθιμο αυτό όχι μόνο προσβάλλει  την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, αλλά πλήττει κάθε προσπάθεια επίγνωσης και κατανόησης των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Ελπίζουμε ότι όλοι θα συμβάλλουν επιτέλους στην κατάργηση αυτού του εθίμου που δεν υπηρετεί πάντως το πνεύμα αγάπης και συμφιλίωσης που εκπέμπεται τις ημέρες του Πάσχα».

Λέτε να το καταφέρουν τελικά; Και αν το καταφέρουν, μετά τι θα ζητήσουν; Την διακοπή της περιφοράς των Επιταφίων; Την απαγόρευση ανάγνωσης των Ευαγγελίων; Και στο τέλος, την διατήρηση διδασκαλίας μόνον της Παλαιάς Διαθήκης, δηλαδή της μυθολογίας του Εβραϊκού Έθνους;

Α.ΛΗΘΙΝΟΣ