Γράφει ο Θέμος Γκουλιώνης*
Είναι υπερβολή να επιμένεις σε αλλαγή τού ονόματος ενός γειτονικού κράτους, όταν 140 χώρες το έχουν αποδεχθεί. Μια υπερβολή, που ίσως αγγίζει και τα όρια του θράσους.
Το όνομα αυτό δόθηκε από τον Ιωσήφ Τίτο, μαρξιστή ηγέτη της πάλε ποτέ Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος είχε βλέψεις επεκτατικές προς την θάλασσα τού Αιγαίου.
Έχουν περάσει από τότε 74 χρόνια και είναι τουλάχιστον υπερβολικό να ζητάς αυτό το όνομα να αλλάξει, όταν οι κάτοικοι αυτής τής χώρας αισθάνονται πλέον απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 3.700 χρόνια από την εμφάνιση αυτού του ονόματος στις πινακίδες της Ελληνικής Γραμμικής – Β γραφής, είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Όπως φαίνεται, τα 74 χρόνια μιάς καλοστημένης απάτης, σβήνουν από τη μνήμη τόσες χιλιετίες! Επίσης το ότι δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό το όνομα και δεν μπορούν ούτε να το προφέρουν καν, είναι πολύ μικρής σημασίας, ενώ αντιθέτως είναι πολύ μεγάλης σημασίας το στήσιμο τεράστιων αγαλμάτων προς τιμήν του, καθώς και οι ονοματοδοσίες κάποιων οδών και αεροδρομίων.
-Μα ήταν Έλληνας, ψελλίζουν κάποιοι φοβισμένοι μη και τους πουν εθνικιστές. Να! το λέει και η παγκόσμια κοινότητα των ιστορικών, το λέει και το σύνολο των αρχαιολόγων ανεξαρτήτως εθνικότητας: Ήταν Έλληνες οι Μακεδόνες! Δεν έχουμε βρει ούτε μια επιγραφή σε όλους τους τάφους και τα παντοειδή μνημεία που ανασκάψαμε, που να μην είναι Ελληνική. Και δεν είναι με μολύβι ή με μελάνι γραμμένες οι επιγραφές αυτές. Είναι με κοπίδι σκαλισμένες επάνω στην πέτρα!
Υπερβολές θα μου πείτε. Για κάποιες πέτρινες επιγραφές θα αλλάξουμε την εξωτερική μας την πολιτική; Εμείς θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας και τις απόψεις της άλλης πλευράς. Έχουν πεισθεί οι άνθρωποι ότι είναι Μακεδόνες, χωρίς να είναι, Θεέ και Κύριε, Έλληνες! Οπότε είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ο Αριστοτέλης, δίδασκε τον μικρό (12 ετών) Αλέξανδρο, με την βοήθεια μεταφραστή, ή με κάποιον που γνώριζε την νοηματική… Τώρα τι την ήθελε την Ιλιάδα του Ομήρου, που την κουβάλαγε μαζί του μέχρι τα βάθη της Περσίας και της Σογδιανής, χωρίς να μπορεί να την διαβάσει, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν βρήκε ακόμη την λύση του, παρά τις εναργείς και εμπεριστατωμένες έρευνες από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και διεθνούς ακτινοβολίας.
Κάποια φανατικούλια φοιτητάρια όμως, επιμένουν στις αντιρρήσεις τους: -Τι τις θέλετε κύριοι καθηγητάδες τις μελέτες! Εδώ το πράγμα είναι φως φανάρι! Ο φωτισμένος μας ηγέτης ο Τίτο, το αποφάσισε! Απόγονοι του Μεγαλέξαντρου είναι οι σκοπιανοί! Πάει και τελείωσε! Μπορεί όλοι τους να ήλθαν από τα βάθη της Ασίας 1.000 χρόνια μετά τον θάνατο του στρατηλάτη, αλλά όπως λέει και ένας εμβριθής ερευνητής (εσείς εν τω μεταξύ ψάξτε και αν τον βρείτε γράψτε μου), το σπέρμα του είχε φυλαχθεί στην κατάψυξη και με αυτό γονιμοποιήθηκαν όλες οι Σλάβες και γέννησαν αλεξανδράκια και αλεξανδρίνες στη σειρά. Όμως, για όνομα του πατερούλη Τίτο, σε τέτοιες μικρολεπτομέρειες θα σταματήσουμε;
Εδώ δεν μας πείραξε το Ελληνικό όνομα του Βουκεφάλα, το Ελληνικό όνομα της Ολυμπιάδας της μάνας του, ή του φίλου των αλόγων πατέρα του (ακούς εκεί να έχει φίλους τα άλογα;) ή η ανοησία όλων των ιστορικών της ανθρωπότητας να ονομάσουν τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του ως «Ελληνιστικούς Χρόνους», ή η περιγραφή του διαλόγου που είχε με τον Διογένη τον Κυνικό -«Κάνε πιο κει βασιλιά, γιατί μου κρύβεις τον ήλιο!!» και η απάντηση του Αλέξανδρου: «Εάν δεν ήμουν ο Αλέξανδρος, θα ήθελα να είμαι ο Διογένης!» ή οι φήμες ότι οι βασιλιάδες της Μακεδονίας κατάγονται από το Άργος, φήμες που διαδόθηκαν από κάποιους «Ελληναράδες» ιστορικούς όπως πχ ο Ηρόδοτος (που φιγουράρει και ως «ο πρώτος Ιστορικός τού πλανήτη») και που ξεγέλασαν μέχρι και τους Ελλανοδίκες στην Ολυμπία για να επιτρέψουν την συμμετοχή ενός μακρινού πρόγονου του Αλέξανδρου στους Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες, εκεί που για να πάρεις μέρος έπρεπε να αποδείξεις ότι είσαι από πατέρα και μάνα Έλληνας, και άλλα τέτοια ρατσιστικά και απαράδεκτα πράγματα! Υπερβολές και εθνικιστικό παραλήρημα όλα αυτά, γι αυτό όμως και ανίκανα να μας αλλάξουν εμάς την εξωτερική μας την πολιτική.
Τώρα αν το πρώτο συνθετικό του Αλέξανδρου, που είναι το ρήμα «αλέξω» το οποίο σημαίνει αποκρούω, απωθώ, αντιμετωπίζω, αποσοβώ, βρίσκεται ολοζώντανο στις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξιβρόχιο, αλεξίνεμο, αλεξιβόρβορο, κλπ, και το δεύτερο συνθετικό που είναι η λέξη «άνδρας», λέξη άγνωστη για τους σκοπιανούς, μας δημιουργούν κάποια μικρά προβληματάκια, θα τα ξεπεράσουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτοί θα κατεβάσουν κάποια αγάλματα (με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να ξανατοποθετηθούν), και θα αλλάξουν κάποιες λίγες ταμπέλες, και μεις θα βάλουμε στα πρόσωπά μας άφθονη πούδρα, μήπως κοκκινίσει κάποιος απ’ τήν ντροπή του, και χαλάσει η αναμνηστική φωτογραφία την ημέρα της καταισχύνης.
ΝΑΥΠΛΙΟΝ 24.3.18
* Ο Θέμος Γκουλιώνης είναι Οφθαλμίατρος
Ο κορυφαίος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίας Ερμιονίδος Ραφαήλ…
Ο υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αργολίδας (χθες 4 Νοεμβρίου) όπου και…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…