Το βαθύτερο νόημα της εθνεγερσίας για τους σημερινούς Έλληνες

31

 

Εμμανουήλ Ν. Κώνστας

του Εμμανουήλ Ν. Κώνστα*

Η Ελλάδα του 2018, μετά από σκληρές δοκιμασίες που προξένησε το διεφθαρμένο και αντεθνικό πολιτικό σύστημα και τα ξένα συμφέροντα, ατενίζει το μέλλον, με προβληματισμό και τις μέρες αυτές όπου η εθνική συνείδηση και η εθνική αυτογνωσία βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι χρήσιμο να αναλογίζεται τα γεγονότα και να αποφασίζει για την τύχη της. Η Ελληνική κοινωνία που δοκίμασε πολλές λύσεις κατά το διάστημα της κρίσης, όπου σταθερά υπήρχε ένας κοινός παρανομαστής η προέλευση των στελεχών και των ιδεών που ήταν όλες από την ίδια διεθνιστική ρίζα, αντιμετωπίζει σήμερα την πιθανότητα νέων περιπετειών πέραν των οικονομικών και κοινωνικών. Ένας πολλαπλός κίνδυνος αφανισμού, όσο και εάν η λέξη ηχεί βαρύγδουπα, έχει προβάλλει με πολλά πρόσωπα. Φεντεραλισμός, μαζική μετανάστευση και εγκατάσταση αλλογενών, περικύκλωση από εχθρικές δυνάμεις με ορατή πλέον την πιθανότητα εμπλοκής..

Η εθνεγερσία του 1821 είναι κορυφαία πράξη στην παγκόσμια ιστορία διότι ένα αρχαίο έθνος, το σημαντικότερο στην ανθρώπινη ιστορία, δεν εξεγέρθηκε με χαρακτηριστικά οικονομικά, κοινωνικά,θρησκευτικά αλλά κυρίως με την αίσθηση της εθνικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας. 

Το 1821 μετά από αιώνες σκλαβιάς, το έθνος βρήκε τις μεγάλες, όπως αποδείχτηκαν δυνάμεις να εξεγερθεί απέναντι στον Οθωμανό δυνάστη και να δημιουργήσει παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες το αξεπέραστο έπος που οδήγησε στην εθνική ελευθερία και την σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους.

Οι ηρωικές και ιερές μορφές του Κολοκοτρώνη, τυο Καραισκάκη, του Διάκου, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του Τζαβέλα, του Μπότσαρη, του Μαυρομιχάλη, του Κανάρη, του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους, και όλων των άλλων διακεκριμένων και επωνύμων αλλά και χιλιάδων ανωνύμων, που απέδειξαν ότι ο ανορθολογισμός και η θέληση μπορούν να νικήσουν κατορθώνοντας να δώσουν στην ιστορία την εξέλιξη που ήθελαν, είναι για τους σημερινούς Έλληνες η μεγάλη πηγή εμπνεύσεως.

Ο φόβος, η ανασφάλεια, η μοιρολατρία που διακατέχουν ακόμα την σύγχρονη Ελλάδα, η άρνηση κάθε πρωτοβουλίας και ο εξατομισμός που βασανίζει τους συμπολίτες μας, πρέπει να γίνουν παρελθόν αρκεί να κοιτάξουμε πίσω στην μεγάλη ατελείωτη κληρονομιά αγώνων και θυσιών.

Αυτή τη βαθιά μειονεξία που έδωσε σκόπιμα στο νεοέλληνα το σύστημα, τον διαρκή φόβο του πολέμου, του νομίσματος, του δανεισμού, των ξένων επιταγών, πρέπει να τη διαλύσουμε. Κανέναν συμβιβασμό δεν πρέπει να κάνουμε και με κανέναν. Η Ελλάδα του 2018 μπορεί να πετύχει την απελευθέρωσή της αφού τα κατάφερε το ίδιο έθνος με πολύ χειρότερες συνθήκες και πολύ μικρότερα μέσα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πίστη. Αυτή την πίστη θα βρούμε στις μεγάλες προγονικές πράξεις.

* Ο Εμμανουήλ Ν. Κώνστας

είναι Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου