Στο Ναύπλιον, οι αριστεροί έχασαν το μονοπώλιο δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους

45

Οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις, του 5ου Μαραθώνιου Δρόμου και της Παρέλασης για την 25η Μαρτίου, που έγιναν στο Ναύπλιον, έδωσαν την δυνατότητα σε Έλληνες Πολίτες να εκφράσουν με ειρηνικό τρόπο τις θέσεις τους για την Μακεδονία, για τους πολιτικούς που προωθούν την παράδοση του ονόματός της στους Σκοπιανούς και για την εγκατάλειψη των δύο στρατιωτικών στα χέρια των Τούρκων.

Ο Λαός δεν Ξεχνά! Η Μακεδονία τον Πονά!

Στην περίπτωση του Μαραθωνίου, επέλεξαν την θετική προβολή, με στόχο να το δουν οι επισκέπτες που επισκέφθηκαν το Ναύπλιον για να τρέξουν μαζί με τους ντόπιους. Γι’ αυτό και διάλεξαν ως χώρο ανάρτηση των πανώ τους, όπου είχαν αναγράψει τα συνθήματά τους, τα κάγκελα του σχολείου απέναντι από τα ΕΛ.ΤΑ και δίπλα στο σημείο εκκίνησης των δρομέων. Τα συνθήματα που είχαν γραφεί ήταν: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και «Μην παραχαράσσετε την ιστορία η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία λάμπει από ΕΛΛΑΔΑ κι ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Η  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Στην περίπτωση της παρέλασης, επέλεξαν την αρνητική προβολή, με στόχο να το δουν οι «επίσημοι» και να γνωρίζουν τι τους περιμένει σε περίπτωση που παραδώσουν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και διάλεξαν ως χώρο ανάρτησης των πανώ τους, το πρανές του λόφου, απέναντι από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τους βουλευτές της Αργολίδας και τους άλλους παράγοντες. Τα συνθήματα που είχαν γραφεί ήταν: «ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ», «Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ – ΟΛΕΤΗΡΕΣ – ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ – ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ – ΣΚΥΒΑΛΑ – ΕΦΙΑΛΤΕΣ».

Συγχρόνως, εκφράσαν και την αποδοκιμασία τους προς την κυβέρνηση για δεν ενεργεί για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Το σύνθημα στο αντίστοιχο πανώ έγραφε:  «Απελευθέρωση των εν Ειρήνη Αιχμαλώτων ΑΓΓΕΛΟΥ κ ΔΗΜΗΤΡΗ».