Σε πείσμα των εχθρών της Πίστης μας εμείς θα ψάλλουμε μαζί με τον Γαϊτάνο και τον Μπάση τους Ύμνους του Επιταφίου

75

Η αντίθεση κάποιων ανώνυμων, προς την επιθυμία των Αργείων να εκδηλώσουν δημόσια τα θρησκευτικά τους αισθήματα, είναι υπόθεση παρακμής και αμορφωσιάς.

Η προσπάθεια κάποιων μηδενιστών, να υποβαθμίσουν αξιακά την μεγάλη και κατανυκτική συγκέντρωση των Επιταφίων της πόλης, είναι ένδειξη μηδενιστικής αντίληψης.

Η παρομοίωση ως «Σόου», της σύγκλησης των Επιταφίων, των Ιερέων και των Πιστών σε μία ένωση ταπεινότητας και ανάγκης από κοινού συμμετοχής στο μήνυμα του μαρτυρίου του Θεανθρώπου, είναι κομπλεξισμός έναντι της Ορθοδοξίας.

Και η επίκριση κατά της Δημοτικής Αρχής για την απόφαση οικονομικής στήριξης της όλης προσπάθειας δημόσιας προβολής του μεγαλείου της κορυφαίας τελετουργίας της εκκλησίας μας, είναι μια ακόμη προσπάθεια φτηνής αντιπολίτευσης.

 

Η αναφορά του ιστολόγιου που στηρίζει (και στηρίζεται) από μια μερίδα λίγων (Αργείων και μη), οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν την υψηλή δημοτικότητα και αποδοχή του Δημήτρη Καμπόσου και των αιρετών Συμβούλων της παράταξης  «Αλλαγή Πορείας», είναι γραμμένη πολύ «προσεγμένα». Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΑΜ όπου αναφέρεται πως «… τα έξοδα της εκδήλωσης να ανέλθουν ΕΩΣ 20.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ» μεταφράσθηκε από τον ανώνυμο τρολίστα ότι «δίνουν 20.000 ευρώ στον Γαϊτάνο». Ο αγράμματος όμως ή ο διαστροφέας που κρύβεται πίσω από το ανώνυμο σχόλιο, δεν μπήκε στον κόπο να προσέξει το ΕΩΣ που γράφει η απόφαση. Έτσι, όταν στον απολογισμό τα έξοδα θα αποδειχθεί πως έγιναν πολύ λιγότερα, δεν θα βγει να ζητήσει συγνώμη για το ψέμα. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαβάσει καλύτερα και να δει πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, που σωστά αποφασίσθηκε να ξοδευτούν, θα επιστρέψει στην Τοπική Κοινωνία για πληρωμή των αναγκαίων δαπανών.

Η συγκέντρωση των Επιταφίων που καθιερώθηκε και στην πρωτεύουσα του δήμου Άργους Μυκηνών είναι μια επιθυμία της εκκλησίας και ένα έθιμο που έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πιστών και γι’ αυτό βρίσκει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που προσέρχεται κρατώντας τη λαμπάδα του και ψέλνοντας τους ύμνους της Μ. Παρασκευής.

Ο Δήμος, ανταποκρινόμενος, σε αυτήν ακριβώς την επιθυμία, εξασφάλισε την παρουσία δύο τόσο μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος και ο Δημήτρης Μπάσης, που θα προσφέρουν τα μέγιστα στην δημιουργία κατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Η παρουσία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, στην αναμορφωμένη πλατεία που περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, θα είναι η απάντηση στους ξεπεσμένους θαυμαστές της παρακμιακής μουσικής άλλων λαών και η απόδειξη πως η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καμπόσου, εκφράζει και ικανοποιεί τα θέλω της κοινωνίας.

Νικηφόρος Λυκίδης