ΝΑΥΠΛΙΟ: Κατάληψη του Πανεπιστημίου με αίτημα την ανάκληση διατάξεων του νόμου Γαβρόγλου

69

Το κεντρικό κτήριο όπου στεγάζεται το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιον, τελεί από σήμερα υπό κατάληψη. Καταληψίες είναι οι ίδιοι οι σπουδαστές του Τμήματος, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών.

Η κατάληψη γίνεται εις αντίδραση του νόμου Γαβρόγλου και των εξαγγελιών Τσίπρα, που έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική υποβάθμιση των αποφοίτων.

Οι φοιτητές, με ανακοίνωσή τους εξηγούν αναλυτικά τους λόγους και καλούν το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ως υποστήριξη των αιτημάτων.

Η Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών

του Συλλόγου Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη διαμαρτυρία, μπροστά στο ΤΡΙΑΝΟΝ

«Σε έκτακτη γενική συνέλευση που κάλεσε ο σύλλογος των φοιτητών στις 12 Μαρτίου, με αφορμή το νόμο 4521/2018 που ψηφίστηκε στις 26/02/2018, ο οποίος εξισώνει την κατοχή πτυχίου σχολής Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου ΑΕΙ με την κατοχή πτυχίου ΤΕΙ Δραματικής Τέχνης, αποφασίστηκε η κατάληψη των κεντρικών διδακτηρίων του Πανεπιστημίου, έως και την Παρασκευή 16/3, καθώς και κάλεσμα προς το διδακτικό και γραμματειακό προσωπικό της σχολής να αναστείλουν τα μαθήματα τους και τη λειτουργία της γραμματείας αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση πάρθηκε με 130 φοιτητές παρόντες, εκ των οποίων 120 υπερψήφισαν το πλαίσιο για κατάληψη. Ταυτόχρονα, οι καθηγητές και το προσωπικό της σχολής ανταποκρίθηκαν θετικά στο φοιτητικό κάλεσμα.

 

Η κινητοποίηση έρχεται σε ανταπόκριση του καλέσματος των φοιτητών του τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ για κοινή και συντονισμένη δράση μεταξύ των τμημάτων Θεατρολογίας ενώ οι θέσεις του συλλόγου μας συντάσσονται με αυτές που εκφράστηκαν στο Υπόμνημα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ σχετικά με την Ενοποίηση των κλάδων ΠΕ 32 και ΠΕ 18.41 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα το συγκεκριμένο υπόμνημα συνυπογράφουν επίσημα τα τμήματα θεατρικών σπουδών των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ καθώς και ο Κοσμήτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, κύριος Χρήστος Καρδαράς, γεγονός το οποίο ενισχύει την κινητοποίηση και τον αγώνα μας, αφενός ηθικά και αφετέρου θεσμικά.

Στο συγκεκριμένο υπόμνημα ο καθένας θα μπορούσε να ανατρέξει και ενημερωθεί περαιτέρω.

Καλούμε τα υπόλοιπα τμήματα Θεάτρου και Θεατρικών Σπουδών της Ελλάδας, να υποστηρίξουν δραστικά και δυναμικά την κινητοποίηση μας με σκοπό τη δημιουργία κοινού μετώπου εναντίωσης στον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος υποβαθμίζει σε ευτελιστικό βαθμό τη δυναμική του πτυχίου μας.

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση, θα πραγματοποιείται γενική συνέλευση εντός της κατάληψης, με βασικό σκοπό την περαιτέρω κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου με δράσεις πέραν της κατάληψης, και την υποστήριξή του στις δράσεις που θα αποφασίσουν οι υπόλοιποι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Εν κατακλείδι, εναντιωνόμαστε πλήρως στο νόμο Γαβρόγλου και θεωρούμε δεοντολογικά απαράδεκτη την εξομοίωση της δημόσιας εκπαίδευσης με την ιδιωτική.

Κύριο μας αίτημα δεν μπορεί παρά να είναι η ανάκληση του νόμου ή/και των διατάξεων του που αφορούν τα τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου και η εκ νέου επεξεργασία του από όλους τους αρμόδιους φορείς, με πλήρη διαφάνεια.

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

12/3/2018»