Μη πυροβολείτε τον Ιστιοπλοϊκό τουρισμό

47

Ανοίγει η τουριστική περίοδος, στην οποία στηρίζουν ελπίδες πάρα πολλοί επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων και για άλλη μια χρονιά θα μας βρει λειψούς. Σε μια χώρα που έχει από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στην Ε.Ε. και ίσως την μεγαλύτερη Μεσογειακή, έρχεται ο φρεσκοψηφισμένος νόμος Κουρουμπλή, να βάλει φρένο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Στα σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία(συμπεριλαμβανομένων και κοινοτικών!), δεν τους επιτρέπεται η επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών εντός των χωρικών μας υδάτων, διώχνοντάς τα και δια νόμου εκτός Ελλάδας! Και αυτό είναι πρωτοφανής ανικανότητα αξιολόγησης των θετικών που θα έδινε η περεταίρω ανάπτυξή του θαλάσσιου τουρισμού, το άνοιγμα της αγοράς, ένα δυνατό χαρτί για την Ελλάδα, που το τσαλακώνουμε μόνοι μας.

Με την ανεπαρκή αιτιολογία αναχαίτισης των Τουρκικών τουριστικών σκαφών στο Αιγαίο, η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα της ελεύθερης έλευσης σε κάθε σκάφος αναψυχής, αντί να λάβουν μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να μετατραπεί η χώρα σε παγκόσμιο κέντρο yachting, ενός κλάδου από τους πλέον προσοδοφόρους, πολύ υψηλών βαλαντίων. Τα σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων, που θα διέρχονται από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα θα αποχαρακτηρίζονται από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και θα καταβάλλουν, ως ιδιωτικά, “Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων” ή τσουχτερά πρόστιμα.
Τρίβουν τα χέρια τους Τούρκοι και Αλβανοί, μας ευχαριστούν θερμότατα και απευθύνουν διεθνές προσκλητήριο “ελάτε σε εμάς”, ενώ ο θαλάσσιος τουρισμός δέχεται ένα πλήγμα σε πολύ καίρια περίοδο, μια και χιλιάδες σκάφη θα κατευθυνθούν σε άλλες πιο φιλικές μαρίνες και ύδατα, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία τους. Ήδη καταγράφονται ακυρώσεις.

Η Τουρκία εν τω μεταξύ, ως πιο ευέλικτη, αλλάζει το καθεστώς των σκαφών που ο νόμος Κουρουμπλή είχε ως αρχικό αποτρεπτικό στόχο, τα εξαιρεί από το υποχρεωτικό πλαίσιο ασφαλείας Paris MOU και τους προμηθεύει κρατικά πιστοποιητικά “primitive”, τα οποία δεν εμπίπτουν στις εν λόγω διατάξεις. Έτσι το φετινό Καλοκαίρι επανέρχεται δριμύτερη με άλλο πρόσωπο. Ήδη τουριστικά σκάφη της χαίρονται το Αιγαίο., ενώ εμείς πετύχαμε να διώξουμε χιλιάδες ξένα σκάφη και πολύτιμα έσοδα.

Είναι για γέλια και για κλάματα το πλαίσιο εκείνο, νόμος του κράτους(!), το οποίο επιχειρώντας να κλείσει μια τρύπα ανοίγει δέκα άλλες. Μάλλον για κλάματα μόνο. Μπάχαλο, με απώλειες εκατομμυρίων από τον Ελληνικό τουρισμό.

Αξίζουν έπαινοι στους αρμόδιους. Με έναν νόμο κι ένα άρθρο θα καταστήσουν ακόμη και την Αλβανία χώρα υψηλού θαλάσσιου τουρισμού!

(από το Facebook της Elena Namini )