Γράφει ο Γιώργος Μπροδήμας*
Πριν λίγες μέρες είδα το σχόλιο και το ίδιο video το έδειξε σήμερα κάποιος δικός μας τηλεοπτικός σταθμός.
Δυο κουβέντες για το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα, η παραχάραξη, η αλλοίωση ενός επιστημονικού θέματος, όπως είναι αυτό με τους ‘Μακεδόνες’ των Σκοπίων.
Γιατί αυτοί που είπαν αυτά που είπαν στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό παιγνίδι δεν τα έβγαλαν από το κεφάλι τους.
Αν τους ζητήσεις εξηγήσεις θα έχουν κάτι να πουν, κάπου το είδαν, κάπου το διάβασαν, κάπου το άκουσαν, …
Παλιά, πριν προκύψει η φωτοτυπία, οι πρωτότυπες πηγές ήταν λίγες, 1,2,3 …
Έστελναν λοιπόν οι επίδοξοι παραχαράκτες κάποιον στην Βιβλιοθήκη, δανειζόταν το βιβλίο, δήθεν για να διαβάσει, και με την πρώτη ευκαιρία με ξυραφάκι αφαιρούσε την επίμαχη σελίδα.
Μετά από αυτό, μετά την εξαφάνιση της πηγής, ο δρόμος ήταν ελεύθερος, ο καθένας έγραφε ό,τι ήθελε.
Όταν ήρθε η φωτοτυπία και τώρα με την ψηφιοποίηση των βιβλίων άλλαξαν τακτική. Στέλνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, π.χ. στην Αργεντινή, έναν ομιλητή σε ένα συνέδριο που έχει δεν έχει σχέση με το θέμα που θέλουν να παραχαράξουν, και στην εισήγησή του, που την παραδίδει γραπτή για να περάσει στα πρακτικά του συνεδρίου, γράφει 2-3 σειρές, φαινομενικά αθώες, άσχετες, που περνάνε απαρατήρητες
Τον επόμενο χρόνο στέλνουν έναν άλλον σε παρόμοιο συνέδριο στην άλλη άκρη, π.χ. Ιαπωνία, και προσθέτει άλλες 5-6 σειρές.
Αυτή η ‘δουλειά’ μέσα σε 4-5 χρόνια έχει επιτύχει και έχει θέσει το θέμα ως επιστημονικό ζήτημα και ασχολούνται με αυτό τόσο οι στημένοι αλλά και πολλοί απονήρευτοι.
Όλα αυτά βέβαια για να γίνουν προϋποθέτουν την απουσία της άλλης πλευράς.
Η ιστορία με τα Σκόπια Μακεδονία, Μακεδονικό Έθνος, απόγονοι του Αλέξανδρου κ.α. δεν είναι καινούρια, οι Γιουγκοσλάβοι πρώτα και μετά οι Σκοπιανοί την ‘δουλεύουν’ χρόνια.
Με όλο το πεδίο ελεύθερο λόγω της δικής μας απουσίας!
Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε, από τότε, συγκροτήσει μια ομάδα που θα παρακολουθούσε όλες τις ανακοινώσεις, όλες τις σχετικές κινήσεις, και θα ενεργούσε ανάλογα.
Αυτό όμως σημαίνει προσωπικό, πολλούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, χρήματα και κυρίως πολιτική βούληση.
Λένε ότι μια από τις λύσεις που συζητούνται είναι ο χωρικός προσδιορισμός, πολύ απλά εννοούν το Βόρεια Μακεδονία. Και φέρνουν ως παράδειγμα την Βόρεια και Νότια Κορέα, το Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ παλιότερα κ.α.
Παραβλέπουν όμως ότι σε αυτά τα παραδείγματα πριν την διάσπαση υπήρχε ένα Κράτος, ένα Εθνος, μια Καταγωγή, ένας Πολιτισμός, μια Ιστορία, … Και για κάποιο λόγο, συνήθως εμφύλιο πόλεμο, χώρισαν.
Στην περίπτωσή μας τώρα αυτά δεν ισχύουν.
Βλέπεις όμως Σκοπιανούς να λένε, και να το πιστεύουν, ότι ο παππούς μου και ο πατέρας μου ήταν Μακεδόνες, γιατί να μην είμαι και εγώ. Βέβαια ο παππούς αυτού που μιλάει πρέπει να ήταν γεννημένος κάπου στα ’40, την εποχή δηλαδή που ο Τίτο ‘έστηνε’ το σκηνικό και εμείς ‘κοιμόμαστε’.
Και ως επιχειρήματα ότι δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλάβοι ακούς να λένε ότι το είπε ο Γκλιγκόρωφ, το λένε και οι Βούλγαροι.
Αρκούν αυτά για εξωτερική πολιτική; Νομίζω όχι.
Αυτό που χρειάζεται, και νομίζω ότι δεν είναι αργά, είναι ένα επιστημονικό συνέδριο, σωστά οργανωμένο, με κορυφαίους στο θέμα επιστήμονες, και των δύο απόψεων, που θα ξεκαθαρίσει το θέμα.
Οριστικά και αμετάκλητα.
Υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;
Αμφιβάλλω!
Κατά τα άλλα, εμείς θα προσφέρουμε σύνθετη ονομασία, ο όρος Μακεδονία εξασφαλίζει οριστικά αυτό που ήθελαν και μεθόδευαν χρόνια, δηλαδή ένα Εθνος, μια Ιστορία, … με την Μακεδονία, αυτό το παίρνουν, αυτό θέλουν, ας κάνουν τους ‘δύσκολους’.
Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα.
Ούτε τον Μέγα Αλέξανδρο δεν καταφέραμε να τον υποστηρίξουμε ως δικό μας!
Φυσικά δεν χρειάζεται να γράψω τι θα γινόταν αν ήταν Βούλγαρος, Τούρκος, Αλβανός, Αγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος, …. και προσπαθούσε κάποιος να τον … κλέψει.
Και δεν εννοώ μόνο την σημερινή Κυβέρνηση.
*ο Γιώργος Μπροδήμας
είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
ΠΗΓΗ: http://villadidimo.brodimas.gr/2018/02/03/fyrom-i/#more-41658
Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…
Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…
Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…
Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας την 11η Ιουνίου 1941 δημιουργεί τις βάσεις…
γράφει η Ντίνα Καλομοίρα Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση…
Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη βελτίωση…