γράφει η Θέκλα Μεταξά*
Για μια ακόμα φορά, οι Έλληνες ενωμένοι, όπως συνηθίζουν όταν πρόκειται για εθνικά θέματα και εθνική κυριαρχία, θα πλημμυρίσουν τους δρόμους για να δηλώσουν πως η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι περήφανο κομμάτι της ΕΛΛΑΔΑΣ. Οι πολιτικοί πιστεύουν πως η μαζική διαμαρτυρία δεν παίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Εντάξει, εμείς δεν διαδηλώνουμε για τους πολιτικούς αλλά για την ΠΑΤΡΙΔΑ μας.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου στις 02.00 μ.μ. Ας ρίξουμε μια ματιά στον αστρολογικό χάρτη αυτής της ώρας.
Ανατέλλει το ζώδιο των Διδύμων, και ο κυβερνήτης του Ερμής, που συμβολίζει το λαό, βρίσκεται στον Υδροχόο, στον 8ο οίκο. Πολιορκημένος μάλιστα από το Νότιο Δεσμό και τον Πλούτωνα. Θα υπάρχει προσπάθεια παρεμπόδισης της προσέλευσης του λαού. Ο Ερμής κάνει μια καλή όψη εξαγώνου με τον Άρη, που συμβολίζει το στρατό. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για μια εκδήλωση όπως αυτή. Η φιλική στάση του στρατού είναι ένας αισιόδοξος παράγων. Μεσουρανεί το ζώδιο των Ιχθύων, με κυβερνήτη του το Δία, ο οποίος βρίσκεται στο Σκορπιό, στον 6ο οίκο. Φανερό είναι πως η κάθε είδους εξουσία λειτουργεί υπονομευτικά και μυστικά. Εξ άλλου, έχει γίνει γνωστό τελευταία το γεγονός των μυστικών διαπραγματεύσεων.
Η Σελήνη που είναι ρυθμιστής όλων των καταστάσεων, κάνει καλή όψη εξαγώνου με τον Ερμή – λαό, και αυτό είναι ένα στοιχείο της επιτυχίας του συλλαλητηρίου. Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι το συλλαλητήριο γίνεται μόλις 4 μέρες μετά από την ολική έκλειψη Σελήνης της 31ης Ιανουαρίου, που ως γνωστόν, προμηνύει «καταιγίδες και θύελλες» όλων των ειδών. Όπως έχουμε πει, μια έκλειψη στο στοιχείο της φωτιάς (στοιχείο του Λέοντα) δείχνει κινητοποίηση στρατού, πολέμους, αιματοχυσίες, κατάρρευση εξουσίας, δολοφονίες, ληστείες, εκκενώσεις πόλεων, ασθένειες με υψηλούς πυρετούς, και θανάτους ζώων. Επειδή όμως «ο σοφός κυβερνάει τ’ άστρα», εμείς δεν θα πτοηθούμε ούτε από εκλείψεις, ούτε από εμπόδια.
Το συλλαλητήριο γίνεται εν μέσω Αποκριάς, και τη στιγμή που άλλοι θα γιορτάζουν το καρναβάλι, εμείς οι Έλληνες, θα γιορτάζουμε την ομοψυχία και την ένωση του λαού μας.
Η Αποκριά είναι μια πανάρχαιη Ελληνική γιορτή, που οι πρόγονοί μας μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο, και γιορτάζεται μέχρι σήμερα. Ας δούμε λοιπόν τι γιόρταζαν οι πρόγονοί μας και από πού έχει τις ρίζες του αυτός ο εορτασμός.
Γιόρταζαν λοιπόν τα Ανθεστήρια, προς τιμήν του Μεγάλου Θεού Διονύσου, και εις ανάμνησιν του καταστροφικού κατακλυσμού του Δευκαλίωνα. Οι εορτασμοί ξεκινούσαν την 11η ημέρα της Σελήνης κατά το μήνα Ανθεστηριώνα, με πρώτη εορτή τα Πιθύγια, δηλαδή, το άνοιγμα των πιθαριών, με το καινούριο κρασί της χρονιάς. Διαρκούσαν 3 μέρες και έληγαν πριν την Πανσέληνο. Απαραίτητη ήταν η αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα (Από- κρεω, Απόκριες).
Ακολουθούσαν τα Φαλληφόρια, γιορτές γονιμότητας, όπου Σάτυροι και Σειληνοί, ετοίμαζαν τις ψυχές για τη μετάβασή τους στον Άδη.
Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην ανάμνηση του κατακλυσμού, με τα νεκρόδειπνα, προς τιμήν των ψυχών. Και πάλι, επιστροφή στην κρεοφαγία.
Οι Αποκριές επιβιώνουν ακόμα στην Πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και είναι απαραίτητο το έθιμο να διατηρηθεί, γιατί ως γνωστόν «το γέλιο διώχνει το κακό».
* Η Θέκλα Μεταξά
είναι Ερευνήτρια Αστρολογίας