Ο Γιώργος Δέδες ανακοίνωσε στο Δήμο Σικυωνίων, Λιμενικά, Αντιπλημμυρικά, Υδρευτικά/Αρδευτικά, Έργα Οδοποιίας και Σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

42

Δέσμη έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Σικυωνίων και θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή ανακοίνωσαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Δέδες και Θάνος Βούρδας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Κιάτου, παρουσία των Βουλευτών Κορινθίας Μαρίας Θελερίτη, Γιώργου Ψυχογιού και Γιώργου Τσόγκα, του Δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και φορέων του Δήμου. «Βάσει ενός ιεραρχημένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, έχουν υπάρξει ισχυρές χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Δήμο Σικυωνίων», σημείωσε ο Γιώργος Δέδες επισημαίνοντας την άμεση ανταπόκριση του Δήμου που έχει ως αποτέλεσμα τα χρηματοδοτούμενα έργα να βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. «Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Δήμου μας φέρουν την υπογραφή του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Δέδε», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Ο Γιώργος Δέδες επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες παρεμβάσεων του Υπουργείου που αφορούν υποδομές του Δήμου Σικυωνίων:

Λιμενικά: Για το έργο του Λιμένα Κιάτου, που χρηματοδοτήθηκε από το 2015 με ποσό της τάξης του ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών δήλωσε ότι βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών αδειοδότησης, με την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης να είναι θέμα ημερών, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει η προκήρυξη της δημοπράτησης για το τουριστικό καταφύγιο.

Αντιπλημμυρικά: Ο Γιώργος Δέδες, αφού τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στα αντιπλημμυρικά έργα, γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανατέθηκε στους παραχωρησιούχους όλων των αυτοκινητοδρόμων η – αδαπάνως για το Δημόσιο -σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας. Για το Νομό Κορινθίας υπάρχουν ήδη κατατεθημένες από την Ολυμπία Οδό οι προμελέτες για ένα μεγάλο πακέτο αντιπλημμυρικών έργων, ώστε σε ένα μεγάλο ποσοστό να υλοποιηθεί η αντιπλημμυρική προστασία του Νομού και φυσικά του Δήμου Σικυωνίων.

Έργα Οδοποιίας: Όπως τόνισε ο Γιώργος Δέδες, οι εργασίες και οι παρεμβάσεις γύρω από την Ολυμπία Οδό θα είναι συνεχείς. Γίνονται ήδη οι μετρήσεις ήχου που θα οδηγήσουν στην τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στα κατάλληλα σημεία της Εθνικής οδού προς αντιμετώπιση της ηχητικής επιβάρυνσης των περιοίκων, ενώ παραμένει η δέσμευση του Υπουργείου για τον παράπλευρο στην Εθνική οδό δρόμο από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, οι εργασίες κατασκευής του οποίου θα ξεκινήσουν την Άνοιξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών στην Παλαιά Εθνική Οδό από Κόρινθο μέχρι Κιάτο: Για τον πολύ σημαντικό Νόμο απαγόρευσης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, επισήμανε ότι θα υπάρξει άμεσα εντατική εφαρμογή του αστυνομικού μέτρου, ώστε να ελαφρυνθεί το κορεσμένο παράπλευρο οδικό δίκτυο. Γνωστοποίησε επίσης πως έχει δρομολογηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας από το Υπουργείο για το οδικό δίκτυο όλης της χώρας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 500 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, μέσω του οποίου θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα οδικής ασφάλειας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, που είναι από τους πλέον επικίνδυνους δρόμους της χώρας.

Υδρευτικά/ Αρδευτικά: Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Δέδες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υλοποιήσει με δημοπράτηση εντός του έτους, τη μελέτη που ήδη εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δεσμευμένη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ για τα αρδευτικά και υδροδοτικά δίκτυα του φράγματος του Ασωπού, ώστε αμέσως με την ολοκλήρωση κατασκευής του φράγματος να είναι έτοιμη να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων. Τέλος, για το Φράγμα του Δόξα τόνισε πως, χωρίς να θιγεί ο τουριστικός χαρακτήρας που έχει αποκτήσει η περιοχή, θα πρέπει με ένα συνδυασμό των υπαρχουσών γεωτρήσεων και ένα μικρότερης έκτασης από το αρχικώς προβλεπόμενο αρδευτικό έργο να δοθούν λύσεις στις ανάγκες της περιοχής Φενεού και Στυμφαλίας. Ανέλαβε τη δέσμευση πως το Υπουργείο θα φροντίσει για την επικαιροποίηση των αναγκαίων μελετών ώστε να υπάρξουν σύντομα λύσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη. Όπως γνωστοποίησε, αφού εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λύθηκαν θέματα απαλλοτριώσεων και εκκρεμότητες από το παρελθόν, το έργο προχώρησε με ταχείς ρυθμούς και αυτή τη στιγμή στρώνονται οι ράγες και μπαίνουν τα συστήματα σηματοδότησης, ώστε στο τρίτο τρίμηνο του 2018 να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με ντιζελοκίνηση. Στις αρχές του χρόνου βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός ηλεκτροκίνησης του ίδιου τμήματος με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 9η Φεβρουαρίου, διαγωνισμός για έργο ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο περιλαμβάνεται επίσης η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων όπου μετά τη κυκλοφορία του τρένου διαπιστωθεί ότι είναι αναγκαίο. Όλα τα παράλληλα έργα, είτε αφορούν διευθέτηση όμβριων υδάτων είτε αφορούν παράλληλο οδικό δίκτυο, θα ολοκληρωθούν με το πέρας της εργολαβίας, δεσμεύτηκε ο Θάνος Βούρδας.