Μαρτυρίες από το Παιδομάζωμα ή “Παιδοσώσιμο” που έκανε το ΚΚΕ

769
Ιωάννης Μπουγάς

Το νέο βιβλίο που ετοιμάζει ο συγγραφέας και ιστορικός κ. Ιωάννης Μπουγάς, στηρίζεται και αυτό σε μαρτυρίες για την δράση του ΚΚΕ και του αυτοαποκαλούμενου “Δημοκρατικού στρατού” εις βάρος του λαού μας, κατά την αμέσως μετά την κατοχή περίοδο όταν εκδηλώθηκε η αιματηρή ένοπλη ανταρσία του.

Απ’ ότι μπορεί κανείς να συμπεράνει, από την προδημοσίευση που διαβάσαμε στο προφίλ του στο Facebook, το θέμα του θα είναι το άθλιας έμπνευσης Παιδομάζωμα που έγινε με σκοπό την δημιουργία στρατιωτικών εφεδρeιών, όταν έγινε φανερή η στρατιωτική ήττα των κομμουνιστών ανταρτών

Αναδημοσιεύουμε από ΕΔΩ

“…Δεν είμαστε μόνο από τη Βήσσανη. Είχαν πάρει και από άλλα χωριά. Όταν τα παιδιά γίναμε παρά πολλά, μας βάλανε να κοιμόμαστε σε κάτι στρατώνες.

Εκεί, άρχισαν να μας εκπαιδεύουν εμάς τα μεγαλύτερα παιδιά, να γίνουμε αντάρτες, μαχητές μαζί τους. Μας μάθαιναν σκοποβολή και τέτοια πράγματα.
Πως να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα όπλα, να πολεμάμε.
Μας πήγαιναν και σε ένα ύψωμα, μια πλαγιά, και κάτω χαμηλότερα (στην πλαγιά) είχαν δέσει από ένα δένδρο μια προβατίνα με μεγάλο σχοινί, ώστε να μπορεί να τρέχει γύρω-γύρω.

Εμείς τα παιδιά, για να εκπαιδευτούμε στη σκοποβολή, ρίχναμε για να πετύχουμε την προβατίνα που έτρεχε σαν τρελλή από τις ντουφεκιές.
Φυσικά κανείς δεν πετύχαινε την προβατίνα.
Εμείς ρίχναμε όπου-όπου.
Κανείς δεν ήθελε να σκοτώσει την προβατίνα, ακόμη κι αν μπορούσε.
Κλείναμε τα μάτια μας και πατούσαμε τη σκανδάλη!

Ο καπετάνιος τους, ο Υψηλάντης, ήταν εκεί όταν μας μάθαιναν σκοποβολή. Είχε ένα άσπρο άλογο και έκανε τον πολύ σπουδαίο. Μια μέρα εκεί που πηγαίναμε, όταν μας κρατούσαν εκεί στα χωριά της Μουργκάνας, πριν μας περάσουν στην Αλβανία, ήταν μια λιμνούλα με νερά από λιωμένα χιόνια. Όπως λοιπόν πηγαίναμε, με μια άλλη κοπέλλα από το ίδιο χωριό τη Βύσσανη, προσπαθούσαμε να την αποφύγουμε, να μη βραχούμε από τα νερά.

Αυτός, ο Υψηλάντης*, μας δίνει μια σπρωξιά και μας ρίχνει και τις δυο μέσα στα νερά.
-«Οι μεταξωτές της Βύσσανης, θ’ αλλάξουν στολή τώρα», λέει.
Πέσαμε εμείς μέσα στα νερά, χειμώνας καιρός.
Πολλά παρόμοια περάσαμε στην Ελλάδα, τις πρώτες ημέρες που μας πήραν από τα σπίτια μας, πριν να φύγουμε για την Αλβανία. Τι να σου πρωτο-διηγηθώ, τόσα χρόνια που πέρασαν και ακόμη τα θυμάμαι πάντα. Άστα. Τραγικά πράγματα, με το κακό που μας βρήκε τότε, να μας πάρουν με το έτσι θέλω από τα σπίτια μας….”
(*) Στα στερνά του έγινε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ!!

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/groups/345086039275212/
(Μαγνητοφωνημένη συνέντευξη. Από το επόμενο έργο του
Ioannis Bougas)