Κυβερνητική παραδοχή του σχεδιασμού Κωστούρου για το λιμάνι του Ναυπλίου, δια στόματος Γιώργου Δέδε

44
ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ (Αριστερά), ΔΕΔΕΣ (Κέντρο), ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Δεξιά)

Η αναγνώριση της ορθότητας των σχεδίων του Δημήτρη Κωστούρου, σχετικά με τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει το λιμάνι του Ναυπλίου στην Τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου, ήταν το απρόσμενο δώρο που έκαναν στον Δήμαρχο Ναυπλιέων ο Γιάννης Ανδριανός και ο Γιώργος Δέδες.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες για το σύνολο των έργων που αφορούν τον αναπτυξιακό πυρήνα της Αργολίδας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, αποκάλυψε τις κυβερνητικές σκέψεις για τον προγραμματιζόμενο, αναβαθμισμένο ρόλο, του Λιμένος Ναυπλίου.

«…το λιμάνι του Ναυπλίου θα έπρεπε να το δούμε με ένα ξεχωριστό μάτι. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που να το αφορούν, γιατί θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ανατολική, Βόρεια Πελοπόννησο και τον Αργοσαρωνικό, με την έννοια ότι αν το λιμάνι του Κατακόλου είναι η κρουαζιέρα της Δυτικής Ελλάδας, θα μπορούσε το λιμάνι του Ναυπλίου να είναι ο τουριστικός προορισμός της Ανατολικής Πελοποννήσου και μάλιστα με συνδυασμένες υποδομές, γιατί στο λιμάνι του Ναυπλίου θα έβλεπα και τη δημιουργία υδατοδρομίου…».

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, προχώρησε ακόμη περισσότερο, συνδέοντας την ολοκλήρωση των έργων υποδομών του λιμένος Ναυπλίου και με την λειτουργία της μετρικής γραμμής «Αθήνα, Κόρινθος, Άργος, Μυκήνες».

«…Nομίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εκεί για να επαναλειτουργήσουμε τη μετρική γραμμή Αθήνα, Κόρινθος, Άργος, Μυκήνες. Επίσης, νομίζω ότι θα πάρει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία ως προορισμός από αυτήν που έχει ήδη και που φυσικά είναι ιδιαίτερα σημαντική και αξιόλογη, γιατί το ίδιο το Ναύπλιο είναι ένα brand name…», είπε ο Γιώργος Δέδες, αποδεικνύοντας ότι έχει μια ρεαλιστική και σφαιρική αντίληψη, σχετικά με το θέμα.

Η κυβερνητική αποδοχή του σχεδιασμού που, από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο προωθείται μεθοδικά με αξιοποίηση Περιφερειακών σχεδιασμών και πιστώσεων, είναι φανερό πως προοιωνίζει ένα λαμπρό μέλλον για το λιμάνι το οποίο διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και του οποίου το Master plan είναι έτοιμο και εφαρμόζεται σταδιακά.

Το σχετικό τμήμα της ερώτησης που ο κ. Γιάννης Ανδριανός ανέπτυξε στην Βουλή, προκαλώντας τις απαντήσεις του Γιώργου Δέδε ανέφερε:

“… Θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα τι εικόνα υπάρχει για το λιμάνι του Ναυπλίου. Όπως γνωρίζετε και εσείς κ. Δέδε, επειδή είστε από την ευρύτερη περιοχή, είχαν ξεκινήσει τα έργα, έγινε το υποέργο 2, δεν ολοκληρώθηκε το υποέργο 1 της εκβάθυνσης λόγω προβλημάτων, ανατέθηκε και προχωράει καινούργια μελέτη, γιατί υπήρξε το πρόβλημα στο βυθό. Τα προβλήματα ήταν σημαντικά για να προχωρήσει το έργο της εκβάθυνσης. Ολοκληρώθηκε η περίφραξη του λιμένα και η τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, για την εφαρμογή του κώδικα ασφάλειας και βεβαίως το υποέργο 3 ήταν η εκτέλεση υποβρυχίων έργων αρχαιολογικού ελέγχου.

Από ό,τι φαίνεται, μετά την έγκριση και του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει η βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο με 5,5 εκατ. από την Περιφέρεια. Θέλω να μας πείτε τι εικόνα έχετε, όπως επίσης και για το καταφύγιο σκαφών στο Πόρτο Χέλι. Να μας ενημερώσετε ακόμη για το θέμα των υδατοδρομίων, το οποίο είναι κι αυτό ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Πού βρισκόμαστε; Γιατί έχουν καθυστερήσει οι αδειοδοτήσεις και τι προβλήματα υπάρχουν;