“Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες” είναι το θέμα της διάλεξης που θα παρακολουθήσουν όσοι τυχεροί παραστούν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Ναύπλιον, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.
Ομιλήτρια θα είναι η Δέσποινα Σανούδου, PhD FACMG, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Σύντομη περίληψη της διάλεξης
«Επιστήμη» είναι η βαθιά, οργανωμένη και τεκμηριωμένη γνώση ενός αντικειμένου έρευνας. Η ουσιαστική και συνεχής ενασχόληση με μια επιστήμη διευρύνει τη γνώση και ταυτόχρονα καλλιεργεί έναν συνδυασμό ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσδίδουν τελικά στους επιστήμονες ένα ξεχωριστό ρόλο στην κοινωνία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην Κοινωνική Ευημερία; Ποια η σχέση Ηγεσίας και Επιστήμης; Τι αντίκτυπο έχει η μορφή αυτής της σχέσης στην Κοινωνία;
Η ομιλία της Δέσποινας Σανούδου αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, τις εναλλακτικές και τις προοπτικές τους.
Βιογραφικό σημείωμα της Δέσποινας Σανούδου
Η Δέσποινα Σανούδου σπούδασε στην Αγγλία, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και εργάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης όπου και έγινε Λέκτορας το 2003. Παράλληλα πήρε ειδικότητα Κλινικής Μοριακής Διαγνωστικής από το American Board of Medical Genetics και εργάστηκε στα γενετικά διαγνωστικά κέντρα του Brigham and Women’s Hospital, του Massachusetts General Hospital και του Children’s Hospital. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό των μοριακών μηχανισμών παθογένεσης με έμφαση στην εμφάνιση κι εξέλιξη παθήσεων της καρδιάς, και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων, εξατομικευμένων φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της ομάδας της έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, σε 170 ομιλίες και 200 γραπτές ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως. Είναι αξιολογήτρια ερευνητικών προγραμμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, σύμβουλος σε επιστημονικές επιτροπές και διδάσκουσα σε 9 μεταπτυχιακά προγράμματα σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος.
Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Βραβείο για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες L’Oreal-UNESCO, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωση Γενετικής ως Εθνικός αντιπρόσωπος των Νέων Επιστημόνων της Ελλάδας, και βραβεία από επιστημονικές εταιρείες όπως την Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, και άλλες.